Alžir bira predsjednika. Politolog: Pobjednik se zna, kampanja je bila komična

Foto: EPA

Više od 24 milijuna Alžiraca izlazi danas na predsjedničke izbore na kojima se očekuje da će predsjednik Abdelmadjid Tebboune dobiti još jedan mandat, a glavni problem izbora je izlaznost. Birališta su otvorena od 7:00 do 18:00 sati po lokalnom vremenu. 

Prvi rezultati mogli bi stići večeras, a službena objava očekuje se najkasnije sutra. "Pobjednik se unaprijed zna, s obzirom na kvalitetu, neuobičajeno mali broj kandidata i uvjete u kojima se odvijala ova komična predizborna kampanja", napisao je na Facebooku politologa Mohamed Hennad.

Protukandidati su slabo poznati: Abdelaali Hassani, 57-godišnji građevinski inženjer i čelnik glavne islamističke stranke Pokret društva za mir (MSP) te Youcef Aouchiche, 41-godišnji bivši novinar i senator te čelnik najstarije oporbene stranke Fronta socijalističkih snaga (FFS) sa sjedištem u Kabiliji (istok).

Zadnji put bio jako slab odaziv birača

Četiri vodeće stranke podupiru Tebbouneovu kandidaturu, osobito Fronta nacionalnog oslobođenja i islamistički pokret El Bina, zbog čega je njegov ponovni izbor još sigurniji.

"Predsjednik želi značajnu izlaznost na izborima koja je glavni problem. On nije zaboravio da je 2019. izabran s malim brojem glasova. Želi biti normalan predsjednik", naglašava za AFP Hasni Abidi iz centra Cermam u Ženevi.

Odaziv na izborima bio je najslabiji (60 posto) u prosincu 2019. kad je Tebboune pobijedio s 58 posto glasova, dok su trajali masovni prosvjedi za promjenu sustava koji je na snazi od neovisnosti (1962.). Upravo je ovaj prosvjedni pokret, Hirak, svrgnuo Tebbouneova prethodnika Abdelaziza Boutefliku u travnju 2019. nakon 20 godina vladavine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.