Amerika se sprema za katastrofalan uragan. "Nemamo više vremena"

Foto: X

Uragan Helene nastavlja jačati dok se kreće prema američkoj obali Meksičkog zaljeva. Uragan prve kategorije vjerojatno će prerasti u opasan uragan četvrte kategorije kad večeras prema lokalnom vremenu stigne do Floride.

Službene prognoze i upozorenja kažu da će oluja biti katastrofalna i opasna po život. Guverneri američkih saveznih država Floride, Georgije, Sjeverne Karoline, Južne Karoline i Virginije proglasili su izvanredno stanje prije nego što se oluja obruši na kopno. Meksički poluotok Yucatán i turistička odmarališta Cancún i Cozumel bili su pošteđeni velike štete jer je uragan uglavnom zaobišao meksičku sjeveroistočnu obalu, piše BBC.

Olujne kiše izazvale su poplave u dijelovima meksičke savezne države Quintana Roo. Snimke koje su prenijeli turisti i lokalno stanovništvo u Cancúnu prikazuju autobuse koji pokušavaju proći kroz poplavljene ulice u području gdje se nalaze mnogi gradski hoteli.

Guverner ove meksičke regije rekao je da nije bilo žrtava, a dužnosnici su izvijestili da se opskrba strujom ponovno uspostavlja u područjima gdje je bila prekinuta.

Izuzetno toplo more

Maksimalni vjetrovi Helene povećali su se na 140 km/h. Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) objavio je da se uragan prve kategorije kreće prema sjeveru kroz Meksički zaljev brzinom od 19 km/h i očekuje se da će brzo jačati. Vjerojatno će izazvati katastrofalne vjetrove i olujne valove na obalama Meksičkog zaljeva. Uraganima treba temperatura površine mora veća od 27 Celzijevih stupnjeva da bi se formirali.

Trenutačno su vode Meksičkog zaljeva na 30-32 stupnja, odnosno dva stupnja iznad normale za ovo doba godine.

To će pojačati razvoj Helene i dovesti do onoga što meteorolozi zovu "brzo intenziviranje". NHC očekuje da će Helene dosegnuti maksimalnu snagu kao velik uragan četvrte kategorije neposredno prije nego što u četvrtak navečer po lokalnom vremenu stigne u okruge Big Bend Taylor, Jefferson i Wakulla. NHC je pozvao stanovništvo da požuri s pripremama kako bi zaštitili živote i imovinu prije dolaska uragana.

Ured Nacionalne meteorološke službe u Tallahasseeju objavio je da bi valovi uzrokovani olujom u Apalachee Bayu na Floridi mogli dosegnuti visinu i do šest metara. Takvi valovi smatraju se katastrofalnima i opasnima po život. Olujni udari također mogu biti opasni po život i kako se poplavne vode budu kretale od obale prema unutrašnjosti.

"Nemamo više vremena"

Na konferenciji za novinare gradonačelnik Tallahasseeja na Floridi također je upozorio stanovnike da budu spremni. "Nemamo više vremena. Budite svjesni što nam se sprema jer smo na rubu onoga što bi mogao biti povijesni događaj", rekao je gradonačelnik John Dailey.

U Atlanti će sve javne škole biti zatvorene u četvrtak i petak. Republikanski kandidat za potpredsjednika J. D. Vance otkazao je dva okupljanja u Georgiji planirana za četvrtak. "Po cijelom jugoistoku SAD-a oluja bi mogla izazvati katastrofalne i potencijalno po život opasne bujice i urbane poplave", ističe NHC. Očekuje se da će uragan na jugoistoku SAD-a donijeti do 25 cm kiše po četvornom metru.

Upozorenje na poplave izdano je za područje od Floride do Tennesseeja, a predviđa se da će najteže biti pogođena regija Big Bend na Floridi. Big Bend je 2023. pogodio uragan Idalia, a prošli mjesec uragan Debby.

Floridski odjel za upravljanje hitnim situacijama objavio je popis okruga u kojima su izdane naredbe za dobrovoljnu ili obveznu evakuaciju uoči Helene.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.