FOTO U Stobreču nađeni ostaci drevnog naselja starijeg od dvije tisuće godina

Foto: PIXSELL/Zvonimir Barisin

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek obišla je arheološko nalazište antičkog Epetija u središtu Stobreča te istaknula kako je riječ o impresivnom i zanimljivom lokalitetu te da arheolozima treba omogućiti da ga do kraja istraže.

Ministrica je rekla da je taj prostor već prije u njihovim registrima definiran kao prostor gdje se pretpostavljalo da će se naći vrlo zanimljivo nalazište, koje je impresivno, zbog čega arheolozima treba omogućiti da ga istraže do kraja. Nakon toga će se vidjeti kako će se pristupiti samoj zaštiti i daljnjem razvoju.

​"Drago mi je i da je predstavnik investitora prisutan i isto tako vidi interes za širu zajednicu za detaljno istraživanje i prezentaciju lokaliteta. Mi u Splitsko-dalmatinskoj županiji u urbanom području imamo veliki broj lokaliteta gdje se nešto pronađe, a Solin je tu najtipičniji primjer", rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

"Jedan od najvažnijih lokaliteta koji se istražuju u posljednjih nekoliko desetljeća"

​Voditeljica istraživanja Marina Ugarković ustvrdila je da je lokalitet nalazišta u Stobreču jedan od najvažnijih koji se istražuje u posljednjih nekoliko desetljeća u Hrvatskoj.

Riječ je o ostacima drevnog naselja Epetija, koji je kao urbanističko naselje egzistirao nekoliko stoljeća prije naše ere te nastavio život u kontinuitetu i do kraja kasne antike. Napomenula je da se istraživanja provode već pet mjeseci tijekom kojih su otkrili impresivne arheološke predmete.

"Najbitniji je grčki bedem koji je otkriven u pozamašnoj dužini od 70 metara i širine 3.5 metara, a na određenim dijelovima ima dubinu, odnosno visinu preko tri metra, što ga čini zaista jednim vrlo monumentalnim nalazom, čini ga najbolje sačuvanim helenističkim bedemom u Hrvatskoj. Svakako ga stavlja bok uz bok ne samo uz hrvatske već i svjetske arheološke nalaze", objasnila je Ugarković.

Uz sam bedem su prvi put istraženi i ostaci različitih struktura unutar samog naselja, i to iz različitih perioda, od prapovijesti, helenističkog razdoblja i rimskog kasnoantičkog, istaknula je dodavši da je osim ostataka struktura pronađena i impresivna količina popratnog materijala iz svakodnevnog života.

Nalazište koje je utvrdilo slojeve od prapovijesti, grčke kolonizacije, do kasne antike i ranog srednjeg vijeka ministrici i njezinim suradnicima predstavili su voditeljica zaštitnih arheoloških istraživanja iz Instituta za arheologiju Marina Ugarković, Silva Kukoč i Ivica Pleština, konzervatori arheolozi iz Konzervatorskog odjela u Splitu Ministarstva kulture i medija, koji su proveli nadzor nad nalazištem.

Otkriveni ostaci naselja iz 3500. godine prije naše ere

Stobrečko nalazište na više od ​700 kvadrata otkrilo je ostatke naselja iz starijeg željeznog doba ​3500 godina prije naše ere do kasne antike. Arheolozi su pronašli prostorije i artefakte iz rimskog, helenističkog i kasnog antičkog razdoblja. Osim toga, pronašli su i nekoliko desetaka tisuća ulomaka keramike. Istraživanje su počeli u svibnju i nastavili ga tijekom ljeta.

Pronađeni predmeti su oni koje su u svakodnevnom životu koristili naši preci, kuhinjsko keramičko posuđe, amfore u kojim se držalo ulje, vino ili žito, ​tri skeleta, kalem za predivo, kosti životinjskog porijekla, više od stotinjak čepova za amfore, ulomke košnica, sitn​i predmet​i od metala, rimski i grčki novac, olovn​i ute​zi za ribarsku mrežu, niz ulomaka keramičkih svjetiljki te dijelov​i nošnji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.