Putin izravno prijeti nuklearnim oružjem. Treba li ga ovaj put shvatiti ozbiljno?

Foto: EPA

Jučerašnji istup Vladimira Putina, u kojem je nimalo suptilno zaprijetio Zapadu korištenjem nuklearnog oružja, nije bio ni prvi, a vjerojatno ni zadnji put da je posegnuo za takvim pristupom. No kako navodi moskovski dopisnik Sky Newsa Ivor Benett, ovaj put je prijetnja bila nešto drugačija od onih koje smo imali priliku slušati otkako je Rusija pokrenula totalnu invaziju na Ukrajinu još u veljači 2022. godine. 

>> Putin dosad najizravnije zaprijetio Zapadu nuklearnim oružjem. Tajming nije slučajan

Kako navodi, radilo se o "konkretnijem, definiranijem pokušaju Moskve da ponovno iscrta crvene linije". Sve je to povezano s ruskom nuklearnom doktrinom - dokumentom koji definira kad i kako Moskva može upotrijebiti svoj nuklearni arsenal.

Linija nije slučajno povučena baš tu

"Trenutno je to samo ako je ugrožena egzistencija države. Ali jučer je Putin rekao da želi promijeniti ovu doktrinu kako bi u teoriji Rusija mogla odgovoriti nuklearnim bombama na napad bilo koje države koja koristi konvencionalno oružje - poput projektila, dronova i zrakoplova", navodi dopisnik Sky Newsa iz Moskve.

To je značajno jer se upravo to događa s Ukrajinom, ističe. Putin je također rekao da će Kremlj svaki napad nenuklearne sile uz podršku nuklearne sile smatrati udruženim napadom. To je zapravo upozorenje, odnosno prijetnja saveznicima Ukrajine.

Kremlj je danas dodatno naglasio tu prijetnju, pa je tako Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov ustvrdio da bi jučerašnju najavu izmjene ruske nuklearne doktrine "Zapad trebao shvatiti kao specifičan signal".

Još jedan blef

No treba imati na umu da je Putin i ranije prijetio odmazdom Zapadu, i to ne "samo" nuklearnom, a nijednu od tih prijetnji nije ostvario. Slanje projektila, tenkova i borbenih zrakoplova Ukrajini došlo je i prošlo bez ikakvih posljedica.

Bilo je, naravno, i mnogo ruskih prijetnji nuklearnim Armagedonom i možda sada obje strane osjećaju da je ovakav jezik izgubio dio svog utjecaja, navodi dopisnik Sky Newsa i zaključuje da se vjerojatno radi o još jednom Putinovom blefu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.