Dan kad je skoro počeo nuklearni rat. Svijet je spasio Rus koji je odbio zapovijed

Foto: Wikipedia

Stanislav Petrov bio je potpukovnik sovjetskih snaga protuzračne obrane koji je 1983. godine u ključnom trenutku odbio ispratiti vojni protokol i time spriječio nuklearni rat između SAD-a i SSSR-a. Petrov je umro 2017. godine, a ostao je zapamćen kao čovjek koji je spasio svijet.

Primijetio grešku prilikom uzbune

Nedugo nakon ponoći, 26. rujna 1983. godine, Stanislav Petrov bio je na dužnosti i nadgledao radarski sustav upozorenja u bunkeru u blizini Moskve, kada je detektirano lansiranje nekoliko raketa iz SAD-a prema SSSR-u. Prema protokolu, trebalo je lansirati nuklearne rakete nazad na SAD istoga trena.

Petrov je odlučio oglušiti se na protokol i ne obavijestiti nadređene. Čim je vidio da je SAD navodno lansirao rakete na SSSR, uočio je nešto čudno. Naime, sustav je detektirao da je SAD ispalio svega pet nuklearnih raketa, što nije imalo smisla. Petrov i slični njemu prošli su kroz obuku za svoju poziciju. U slučaju iznenadnog napada, SAD bi poslao puno više raketa prema SSSR-u pa je Petrov zaključio da se radi o lažnoj uzbuni.

Bio je u pravu. Sustav je krivo signalizirao uzbunu, vjerojatno radi rijetkog fenomena odbijanja sunčeve svjetlosti od visokih oblaka. "Trebao sam samo uzeti telefon u ruke, ali nisam se mogao pomaknuti. Osjećao sam se kao da se pržim na vrućoj tavi", rekao je Petrov u svojem intervjuu za BBC.

U SSSR-u "nagrađen" ranom mirovinom

U SSSR-u nikada nije nagrađen za svoju odluku, već je premješten na manje odgovornu poziciju, a potom brzo umirovljen. Priča o Petrovu u javnost je izašla tek tijekom devedesetih. Nazivan je herojem i spasiteljem cijelog čovječanstva. Petrov je bio skroman lik, koji je rekao da se ne smatra herojem, već samo čovjekom koji obavlja svoj posao.

Situacija se dogodila samo nekoliko tjedana nakon što je sovjetska vojska srušila korejski avion i tako ubila 269 ljudi. Period 1980-ih također pamtimo kao vrijeme rastuće napetosti između SAD-a i SSSR-a.

Petrov je umro 2017. godine u svojem domu nedaleko od Moskve. Od UN-a je dobio posebno priznanje 2006. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.