Amerika šalje Ukrajini klizne bombe. Što je to?

Screenshot: YouTube

Možda najznačajniji dio novog američkog paketa pomoći, koji je danas američki predsjednik Joe Biden najavio za Ukrajinu, su tzv. klizne bombe. Radi se o oružju koje Rusija koristi već neko vrijeme u ratu, a Kijev ga je dugo želio. 

O čemu se rati?

Zračne snage SAD-a opisuju ih kao "klizno oružje bez motora koje se koristi za uništavanje ciljeva visoke vrijednosti". Duge su 3.65 metara, promjera 45 centimetara i teške oko 1133 kilograma.

Svaka bomba košta do 245.000 dolara, što znači da su jeftinije su od balističkih i krstarećih projektila koje Rusija redovito ispaljuje na Ukrajinu. Kao što im i naziv govori, imaju krila koja se mogu uvlačiti odnosno izvlačiti, a pomažu im da dosegnu ciljeve udaljene više od 112 kilometara.

Mogu se ispaljivati iz borbenih zrakoplova F-16 koje je Ukrajina također nedavno dobila od SAD-a. Izvješća zapadnih analitičara sugeriraju da će klizne bombe biti opremljene kazetnim streljivom, javlja Sky News.

Kako rade?

Ove bombe opremljene su mogućnostima satelitskog navođenja koje im pomažu u navigaciji u svim uvjetima, danju i noću, ali i tijekom lošeg vremena.

Operater ih može navoditi daljinskim upravljačem nakon lansiranja iz zrakoplova, ali se također mogu prethodno "fiksirati" na mete, prema kojima će se potom automatski navoditi. Krila su im u obliku slova X, što im pomaže da klize kroz zrak i precizno prate putanju prema meti.

Raspon krila im je oko metar i pol.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.