Željka Markić u Zagrebu okuplja moćne katoličke radikale

Foto: Tomislav Miletić (Pixsell) , Facebook

U ZAGREBAČKOM hotelu Dubrovnik održava se konferencija Vision Networka, koji se smatra jednom od najmoćnijih lobističkih mreža ultrakonzervativnih organizacija. Domaćin ove trodnevne konferencije, koja je počela jučer, prema svemu sudeći je Željka Markić, čelnica udruge U ime obitelji. 

>> Belgijski istraživač za Index: "Željka Markić je u tajnom europskom pokretu. Vrlo su opasni"

>> WikiLeaks: Španjolski desničari davali novac udruzi Željke Markić i njenim ljudima

Vision Network, koji okuplja katoličke radikale, prema medijskim napisima, nastao je iz javno prokazane Agende Europa, o kojoj je Index već pisao. Oni se zalažu za tradicionalne vrijednosti s naglaskom na zaštitu vjere te obitelj s majkom, ocem i djetetom kao temeljne jedinice društva. Zalažu se protiv pobačaja i kontracepcije, ali i protiv prava LGBT zajednice. 

Izbori u EU i transrodne osobe teme razgovora ultrakonzervativaca

Kako stoji na službenim stranicama Vision Networka, roditelji bi trebali biti primarni odgojitelji svoje djece te bi država trebala ne samo to poštovati nego i aktivno promicati slobodu obrazovanja roditelja, uključujući pitanja spolnog obrazovanja. 

Naime, pripadnici Vision Networka smatraju da bi država morala biti neutralna u pogledu moralnih vrijednosti ili vjerskih uvjerenja koje se uče u obitelji.    

Kako doznaje Index, na ovom zagrebačkom skupu posebno će se razgovarati o nedavnim izborima u Europskoj uniji te utjecaju na njihov lobistički rad, razgovarat će se i o transrodnim osobama te će posebno biti riječi o Deklaraciji iz Casablance. Riječ je o dokumentu koji se zalaže za globalno ukinuće surogatstva.

Dogovara se i strategija odgovora na, kako kažu, napade na njihov lobistički rad. Svaki dan konferencija započinje misom, odnosno molitvom, koja nije obavezna, za sve one koji pohode ovu konferenciju. 

Fabriciranje pojma "rodna ideologija"

Na službenim stranicama Vision Networka vidljivo je kako su koordinatorice za Europu Sophia Kuby iz Austrije te Željka Markić iz Hrvatske. Kuby je dobro poznata osoba iz radikalnih katoličkih pokreta, a njena majka Gabriela Kuby smatra se ključnom katoličkom autoricom zaslužnom za fabrikaciju pojma "rodna ideologija". 

Sophia je više puta posjetila Hrvatsku te se zalaže za opću mobilizaciju konzervativnih snaga u Europi u borbi za "kulturu života". Poznato je kako se članovi ove skupine zalažu za nedostupnost pobačaja te za smanjivanje prava LGBT zajednice u što većoj mjeri.

Upravo ti javno izrečeni stavovi bili su razlog za prosvjede članica i članova Feminističkog kolektiva - fAKTIV. Oni su jučer na društvenim mrežama poručili kako se iza zaštite tradicionalne obitelji ne krije ništa drugo doli homofobija i transfobija te otežavanje, odnosno sprječavanje razvoda.

"Ne u našem gradu, znamo vam Agendu"

fAKTIV na društvenim mrežama podsjeća na Agendu Europe, kao preteču današnjeg Vision Networka, koji su tada tražili od vlada da opstruiraju borbu protiv rodne diskriminacije. Osim Željke Markić, spominju Stjepu Bartulicu, Marijanu Petir te Ladislava Ilčića kao promotore tih ideja.

fAKTIV je jučer na zagrebačkom Cvjetnom i Europskom trgu održao protestnu akciju na kojoj je poručeno: "Ne u našem gradu, znamo vam Agendu."  

Danas je nekoliko aktivistkinja i aktivista ušlo u hotel Dubrovnik gdje su više sati ometali rad konferencije zviždanjem i skandiranjem. Sudionici konferencije prvotno su pokušali izbaciti aktiviste koristeći silu, a kada u tome nisu uspjeli, pozvali su policiju. Policija, koliko nam je poznato, nije našla razloge za postupanje. 

"Ovakve ideje se ne smiju pretočiti u javne politike"

"Antifašistički pokret postoji u Zagrebu i nećemo dopustiti da se ideje koje se promoviraju na ovakvom skupu pretoče u javnu politiku. Poznato nam je kako oni imaju pristup bogatom izvoru financiranja, no mi svejedno nećemo dozvoliti da se u skupim hotelima iza zatvorenih vrata dogovaraju manipulacije kojima će se utjecati na javne politike", rekla nam je jedna od sudionica današnje akcije dodajući kako neće dozvoliti fašizmu da jača. 

"Sigurno ne danas u Zagrebu", zaključuje na kraju. Poslali smo i upit Vision Networku, a vezano za detalje konferencije u Zagrebu. Odgovore ćemo objaviti ako nam i kada stignu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.