Vrhovni sud srušio Turudićevu presudu. "Istovremeno je bio i sudac i tužitelj"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vrhovni sud ukinuo je pravomoćnu presudu bivšem javnom bilježniku Velimiru Čeriću. On je bio pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora, a presudu mu je donijelo vijeće Visokog kaznenog suda sa sadašnjim državnim odvjetnikom Ivanom Turudićem na čelu.

Sada je Vrhovni sud tu presudu ukinuo jer je utvrdio da je Turudić u trenutku kad ju je njegovo vijeće donosilo bio i sudac i glavni državni odvjetnik, doznaje N1.

Inače, 75-godišnji Čerić poznat je i kao Čera junak Azrine pjesme Pametni knjiški ljudi.

Odluka Vrhovnog suda RH

Nakon pravomoćne presude koju mu je izreklo vijeće Visokog kaznenog suda pod predsjedanjem Ivana Turudića, Čerić i njegov odvjetnik uočili su da je Turudić u tom času bio i predsjednik vijeća, kao i novoimenovani glavni državni odvjetnik.

Zbog toga su od Vrhovnog suda zatražili izvanredno ispitivanje pravomoćne presude te na kraju dokazali da je Turudićeva dvostruka uloga bila pogrešna. Vrhovni sud srušio je pravomoćnu presudu i vratio ju na ponovno odlučivanje Visokom kaznenom sudu.

U ovom slučaju najvažnija je upravo kronologija: Turudić je 7. veljače 2024. imenovan za glavnog državnog odvjetnika, ali dužnost je preuzeo tek 27. svibnja.

Istovremeno i sudac i tužitelj

Vijeće Visokog kaznenog suda kojem je bio predsjednik odbilo je 28. veljače Čerićevu žalbu. Potvrdilo je umirovljenom javnom bilježniku dvije godine zatvora zbog zlouporabe koju je počinio. Čerić je kasnije u zahtjevu Vrhovnom sudu ukazao da se Turudić nakon 7. veljače, kada ga je sabor imenovao, morao izuzeti iz svih sudskih procesa, pa tako i njegovog.

Zakon o kaznenom postupku jasno propisuje da se sudac mora izuzeti iz predmeta u kojem je sudjelovao kao tužitelj. Doduše ovdje se nije radilo o takvoj situaciji, no Vrhovni sud zaključio je kako činjenica da je sudac istovremeno i imenovani glavni državni odvjetnik može kod okrivljenika i kod šire javnosti izazvati sumnju u pristranost suda.

"Nepristranost suda jedna je od sastavnica prava na pravično suđenje te smo u ovom slučaju zaključili kako je Velimiru Čeriću teško povrijeđeno pravo na pravično suđenje zajamčeno Ustavom RH i Konvencijom", navedeno je u odluci Vrhovnog suda.

N1 piše kako iz javno dostupnih podataka na stranici Visokog kaznenog suda proizlazi da je takvih odluka kod Turudića bilo više. Navode primjer Duška Tanaskovića koji je na Zrću 2022. ubio Crnogorca Gorana Vlaovića.

Više sličnih odluka

Istražitelji su Tanaskoviću ozvučili ćeliju ne bi li doznali motiv ove hladnokrvne likvidacije. Turudićevo vijeće zaključilo je da ga se nije smjelo prisluškivati i te snimke postale su nezakoniti dokazi iako je iz njih proizlazilo da je Tanasković za atentat na Vlaovića trebao dobiti novčanu nagradu. Tanasković je u međuvremenu nepravomoćno osuđen na 19 godina zatvora.

Na sjednici 5. ožujka ove godine vijeće Visokog kaznenog suda pod predsjedanjem Ivana Turudića odbilo je žalbe okrivljenih iz slučaja Županijskog suda u Osijeku koji su također problematizirali zakonitost dokaza.

Uz to, 28. veljače 2024. Turudić i članovi njegovog vijeća odlučivali su o žalbama na jednu presudu Županijskog suda u Splitu.

Svi sudionici iz tih postupaka sada se mogu pozvati na odluku Vrhovnog suda u Čerićevom slučaju i tražiti da se odluke koje je u tom periodu donio Turudić proglase nepravednima, jer je istovremeno bio i sudac i glavni državni odvjetnik.

Prema neslužbenim informacijama s Visokog kaznenog suda, nakon što je 13. ožujka položio prisegu Turudić je sam tražio da ga se izuzme iz daljnjih sudskih postupaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.