Planira se proširenje pulske Rive za 13.9 metara. Većina vijećnika podržala projekt

Foto: Pixsell/Sasa Miljevic

IDS-ov pulski gradski vijećnik i predsjednik IDS-a Pule Valter Boljunčić rekao je danas da je većina gradskih vijećnika na tematskoj sjednici bila za proširenje pulske Rive, te poručio da projekt obnove mora težiti dugoročnim dobrobitima i ciljevima.

Boljunčić je nakon tematske sjednice održane danas poslijepodne priopćio kako je rasprava pokazala da je većina vijećnika sklona ideji proširenja Rive više nego zadržavanju postojećeg stanja. Cilj sjednice nisu bila politička nadmetanja jer svi žele da Puležani i Puležanke dobiju Rivu kakvu zaslužuju na temelju konstruktivne rasprave, poručio je Boljunčić.

Riva bi se proširila za 13.8 metara

Stoga, smatra Boljunčić, o svakoj budućoj odluci i daljnjim koracima vezanima uz taj kapitalni projekt trebalo bi uključiti i Gradsko vijeće kao predstavničko tijelo građana, a sve s ciljem donošenja zajedničkih odluka oko tako bitnih pitanja za budućnost Grada Pule.

Na tematskoj sjednici sudjelovali su predstavnica Društva arhitekata Istre Breda Bizjak, nositelj prvonagrađenog rješenja iz 2011. godine Zoran Boševski te sudionik rasprave i izrade projektne dokumentacije iz 2011. Marko Martinčić.

Predstavnici struke predstavili su projekt kojim bi se pulska Riva proširila za dodatnih 13.8 metara u širinu, čime bi Pulu vratili moru i njenim gospodarskim funkcijama na čijim je temeljima povijesno i razvijena. "Takva Riva bila bi područje grada u kojem uživaju svi njeni građani, posjetitelji i turisti", poručio je Boljunčić, ustvrdivši da bi Pula tim proširenjem postala pravi mediteranski grad.

Naglasio je kako ne žele da Pula propusti tu povijesnu priliku zbog pojedinačnih interesa, odnosno zbog investitora ACI marine koji svoj cilj vidi u nastavku koncesije i zadržavanju privilegiranog položaja ili zbog gradonačelnika Filipa Zoričića koji put traži u liniji manjeg otpora.

"Na uređenje Rive čekamo već puno godina"

Time bi se, dodao je, brzo i efikasno produžilo koncesiju za ACI bez većih zahvata u prostoru, dok bi se Puležanima i Puležankama uskratila povijesna prilika za rekonstrukciju Rive za narednih 50 ili više godina. 

Iz Društva arhitekata Istre također su istaknuli da jeftinija i brža realizacija kojom se, između ostalog, argumentira odabrano idejno rješenje nije prihvatljivo u odnosu na važnost i strateški značaj koju prostor Rive ima za Pulu.

"Na uređenje Rive čekamo već puno godina, sada kada postoje uvjeti za taj kapitalni projekt ne želimo prihvatiti predloženo rješenje gradonačelnika koje Pulu vraća unatrag. Iako smo svjesni svih izazova koje ovaj veliki infrastrukturni projekt nosi sa sobom, smatramo kako je nužno uhvatiti se u koštac s investicijom kojom bi Pula dobila rivu kakvu i zaslužuje" - zaključio je Boljunčić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.