Legijin plaćenik pobjegao policiji za dlaku; Nagrada je bila milijun kuna?

TIJEKOM jutra su policijske snage Republike Srpske pretresle stan u Doboju i obiteljsku kuću na širem gradskom području, za koje su utvrdili da ih je koristio Željko Milovanović, bjegunac za kojim je izdana tjeralica jer ga se tereti da je postavio eksploziv pokraj automobila Ive Pukanića.

Specijalno Tužiteljstvo Republike Srpske u Banjoj Luci izvijestilo je na današnjoj konferenciji za novinare da se Milovanović "sve do same akcije nalazio na lokaciji u Doboju", no da je "neposredno prije ulaska policije na tu lokaciju pobjegao". Prema podacima MUP-a RS-a Milovanović je u Republici Srpskoj boravio do 31. listopada, do 18 sati. Policija tako i dalje traga za njim, no u kući u kojoj se skrivao policija je našla jake dokaze, dokumente i fotografije, te opremu kakva se koristi u sofisticiranim atentatima poput onog na Pukanića i Nikolu Franjića.

Forenzičari su, navodi Jutarnji list, na mjestu zločina našli DNK tragove osobe za koju se pretpostavlja da je aktivirala bombu, a to bi, osnovano se sumnja, trebao biti Milovanović. Sada se čekaju uzorci sumnjivaca dvojca iz Srbije kako bi se usporedili njihovi DNK uzorci, kao i uzorak DNK Elvisa Hadžića iz Velike Kladuše, koji se na dan atentata sastao sa Matanićima u Zagrebu. Vještačenje bi trebalo pripomoći saznanju tko je aktivirao bombu.

Navodno je Milovanović napravio grešku nakon što je ostavio skuter. Najprije je hodao otprilike kilometar s kacigom na glavi, a onda, misleći da je siguran, skinuo kacigu ispred nadzorne kamere koja mu je snimila lice. Večernji list navodi kako je drugi bjegunac, Bojan Gudurić, unajmio stan u Palmotićevoj 3, adresi na kojoj se nalazi Nacional, na ime Kaiser Franz. Iz tog su stana atentatori motrili svaki Pukanićev potez i najvjerojatnije su ondje čekali trenutak kada će aktivirati eksploziv.

Policija je još došla i do saznanja da je za ubojstvo Ive Pukanića plaćeno oko 150 tisuća eura, odnosno oko milijun kuna, a u daljnjem tijeku istrage će se ustanoviti raspodjela novca među osumnjičenim pripadnicima “zločinačke skupine”, navodi Jutarnji.

Svima do sada uhićenima, kao i dvojcu za kojim se traga, policija na teret stavlja ubojstvo iz koristoljublja.

Pronađena kaciga identična onoj koju je nosio muškarac na snimci nadzorne kamere

"Pronađena je sofisticirana oprema za izvršenje takve vrste kaznenih djela, ručne radio-stanice, motorole, sistem za navigaciju GPS, te sistem za praćenje osoba i objekata. Uz to pronađena je i crna kaciga identična s kacigom koju je koristilo lice kod izvršenja kaznenog djela u Zagrebu kada je usmrćen Pukanić i Franjić", naveo je Darko Ilić, šef Odjela za istrage u Specijalnom tužiteljstvu Republike Srpske, a prenosi Sarajevo-X.

Pronađeno je i preko deset mobitela s više SIM kartica koje se određenim krim-metodama mogu povezati s osobama koje su sudjelovale u pripremanju i izvršenju atentata. Pronađena je i određena količina novca, u apoenima od petsto eura, te putovnica američke administracije Svjetskog centra za usluge, koji je dio Vlade SAD-a centa u Washingtonu, na ime Milanović Željko iz kojeg je vidljivo da je ulazio u SAD, naveo je Ilić na konferenciji. Svi izuzeti dokazi će biti uručeni hrvatskom Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, a utvrdit će se i je li putovnica pronađena u Milovanovićevom skrovištu krivotvorena.

Čuvao si primjerak Blica?

Neslužbeno se doznaje da je Milovanović u svom skrovištu čuvao i jedan prošlogodišnji  primjerak Blica, koji je preko naslovnice "raspalio" naslov "Atentat na Dodika", i Milovanovića spominje kao osumnjičenika za planiranje smaknuća premijera RS.

Kriminalistička obrada nad vlasnikom kuća iz Doboja

Glasnogovornica MUP-a iz Doboja, Ljerka Stanimirović priopćila je kako su inspektori Sektora kriminalističke policije Centra javne sigurnosti iz Doboja izvršili danas pretres kuće i pomoćnih objekata u vlasništvu D.M. (1959) iz Podnovlja u općini Doboj prilikom čega su pronašli i izuzeli pištolj u čijem okviru se nalazilo osam metaka, plinski pištolj s okvirom s 12 metaka, bjanko račune i obrasce.

Pretresom kuće i pomoćnih objekata u vlasništvu D.M. iz Trbuka, općina Doboj, koje D.M.(1959) povremeno koristi, "pronađena je i izuzeta automatska puška sa odrezanim drvenim kundakom u čijem dobošu se nalazilo 35 metaka, 10 komada vojnog eksploziva u obliku pločica, dva mobilna telefona, osam telefonskih kartica za mobilne telefone operatera iz BiH, Republike Srbije i Republike Hrvatske, te dvije registracijske tablice. Nad D.M. je izvršena kriminalistička obrada, a nakon dokumentiranja protiv navedenog lica Okružnom tužiteljstvu Doboj biće podnesen izvještaj o izvršenom krivičnom djelu", priopćila je Stanimirović.

Hadžić bio u Zagrebu na dan atentata 

Što se drugih novosti iz susjedne BiH tiče, doznaje se i da je Elvis Hadžić, uhićen u Velikoj Kladuši, na dan atentata na Pukanića 23. studenog boravio u Zagrebu i sastao se s rođacima Lukom i Robertom Matanićem, pritvorenima zbog sumnje da su počinitelji atentata. Hadžić je smješten u strogo čuvani dio zatvora u mjestu Luke pokraj Bihaća.

Ispitivao ga je jučer tužitelj Husein Huzerović, šef odjela za organizirani kriminal i korupciju tužiteljstva Unsko-savskog kantona, i branio se sam. Za Hadžića mediji pišu da je vjerojatno osoba koja je izradila eksplozivnu napravu.

"Bio sam u Legiji stranaca, u jedinici koju je podučavao Milorad Ulemek Legija, ali samo sedam dana. Poslije ga nikada nisam vidio. Na dan ubojstva Ive Pukanića i Nikole Franjića nisam bio u Zagrebu. Te ljude nisam poznavao, kao ni u Hrvatskoj uhićene za njihovu smrt", izjavio je prema napisima Večernjeg lista Hadžić u istrazi. Oni navode da je dokaz protiv Hadžića da je bio u Zagrebu SMS s njegovog mobitela kojim je 23. listopada plaćen parking. Njegova supruga Šerifa, s druge strane, tvrdi da je cijeli dan proveo kod kuće osim što je s bratićima otišao lakirati auto, a s njom je navečer gledao Dnevnik.

Kod Siska uhićen Darijo Anić, bivše vojno lice

Doznalo se i tko je bio meta policijske potjere prije dva dana u blizini Siska. Kako javlja Jutarnji list, uhićen je Darijo Anić (31) iz Susedgrada , a u njegovoj je kući nađena velika količina oružja koje je i pokazano u petak poslijepodne na konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije. Navodno je u toj kući boravio i Elvis Hadžić.

Policajci su ga čekali u zasjedi još od četvrtka navečer, a kad je stigao u zelenom terencu Daihatsu, pokušao je pobjeći sporednim putem, no nije uspio. Anić je bivši vojnik, bio je evidentiran zbog zloporabe opojnih droga i dugogodišnji je prijatelj Roberta Matanića.

Zna se tko je mopedist koji je ostavio bombu kraj Pukanićevog automobila

Krunoslav Borovec, načelnik Ureda ravnatelja MUP-a, izvijestio je jutros kako je policija utvrdila identitet muškarca, koji je na dan ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića, na skuteru, u dvorište NCL medija grupe, dovezao eksplozivnu napravu.

"Radi se o jednom od prijavljenih počinitelja, koji se nalazi u bijegu i za kojim je, u suradnji hrvatske i bosanskohercegovačke policije, u tijeku intenzivna potraga. U vezi s tim zahvaljujemo se građanima na svim do sada upućenim obavijestima o mogućem identitetu osobe sa objavljene snimke nadzornih kamera, te napominjemo kako nam pomoć građana u tom smislu više nije potrebna", naveo je Borovec.

Bivši pripadnik "Crvenih beretki" Milorada Ulemeka-Legije, 42-godišnji Milovanović, jedan je od najopasnijih kriminalaca u regiji, a povezuje ga se i sa "zemunskim klanom". Milovanović, koji je poznat i pod nadimcima "Crveni vjetar", "Gavro" i "Letač", rodom je iz Belog Manastira, a tamo ga pamte kao problematičnu osobu još iz njegove rane mladosti.

Osim što je tjeralicu za njim raspisao Interpol, on se nalazi i na tjeralici osječkog Županijskog suda, zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva. Sudjelovao je u brojnim velikim pljačkama te je u više navrata bježao pred policijom. Zbog brojnih ubojstava, pljački, otmica i krađa, za njim su tjeralice raspisali i sudovi u Beogradu, Novom Sadu i Subotici.

Podsjetimo, jučer je u 17 sati policija izvijestila o dosadašnjim rezultatima operativne akcije "Balkan Express", kako je zbog opširnih istražnih radnji nazvana akcija koja se provodi nakon ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića. Kaznena prijava za teško ubojstvo podignuta je protiv pet osoba - tri hrvatska državljana, jednog državljanina Republike Srbije, te jednog muškarca sa dvojnim državljanstvom Republike Hrvatske i BiH.

Prve tri osobe su bratići Luka i Robert Matanić te Amir Mafalani, a prema neslužbenim informacijama preostale dvije su 27-godišnji Bojan Gudurić i 43-godišnji Željko Milovanović.

> "Balkan Express" otkriva likvidatore: Srbin i Crnogorac pomagali petorici atentatora

> Osumnjičeni u Remetincu: Mafalani i Luka Matanić se branili šutnjom, Robert Matanić izjavio da nije kriv

> Tko su Milovanović i Gudurić, mozgovi iza ubojstva Pukanića?

> Hadžić na dan Pukanićevog ubojstva bio u Zagrebu s Matanićima i Mafalanijem?

> Visočani oca Amira Mafalanija sakrili na tajnu lokaciju

I.M./A.B.
Foto: MUP/Interpol/Bljesak.info

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.