Mađarski predsjednik: Učinit ćemo sve da Srbija čim prije uđe u EU

Foto: EPA

Mađarski predsjednik Tamás Sulyok izjavio je danas u Beogradu kako će Budimpešta učiniti sve da Srbija čim prije postane članica Europske unije, ocijenivši da bez toga nema dugoročne stabilnosti Balkana.

Sulyok boravi u dvodnevnom posjetu Srbiji, koji je započeo sinoć na Paliću razgovorom s političkim predstavnicima mađarske zajednice, a danas mu je svečani doček uz najviše državne počasti priredio srpski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je ranije više puta istaknuo da su odnosi dviju zemalja na najvišoj, povijesnoj razini.

 

"Vrijeme je da se obećanje koje je Europska unija dala zapadnom Balkanu najzad, poslije dvadesetak godina, i ostvari", rekao je mađarski šef države na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Vučićem.

Vučić: Mađarska nam je partner i iskreni prijatelj

Za Mađarsku nema energetske sigurnosti bez Srbije i obrnuto jer je pouzdan tranzitni partner Mađarske u pogledu opskrbe plinom, rekao je Sulyok poslije razgovora u četiri oka s Vučićem.

On je istaknuo nadu da će u narednim godinama biti uspostavljen željeznički promet između Beograda i Budimpešte, pohvalivši odnos prema mađarskoj zajednici. "Zadovoljni smo što mađarski narod ima u Srbiji stabilnu poziciju i živi u sređenim okolnostima", izjavio je Sulyok.

"Mađarsku ne doživljavamo samo kao strateškog partnera već i kao iskrenog prijatelja", uzvratio je Vučić, istaknuvši da je prema trgovinskoj razmjeni četvrti po veličini partner Srbije, ali da rezultati mogu biti bolji.

"Pruga između Novog Sada i Budimpešte će biti iznimno značajna"

Ekonomija potvrđuje razinu političkih veza, ustvrdio je Vučić, navodeći da je trgovinska razmjena dviju država prije 12 godina bila 768 milijuna eura, a u prošloj godini 3.1 milijardu eura.

Vučić je ocijenio da će brza pruga između Novog Sada i Budimpešte biti "iznimno značajna za građane", istaknuvši uvjerenje da će prije njenog otvaranja države potpisati izjavu o uspostavi brze pruge između četiri zemlje - Mađarske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Grčke.

U nastavku posjeta Vučić i Sulyok će kasnije tijekom dana u vojvođanskom mjestu Čurug položiti vijence i odati počast "žrtvama jedne i druge strane" tijekom Drugog svjetskog rata. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.