Promjena vlasti u Litvi. Socijaldemokrati: Ovo je povijesna pobjeda

Foto: EPA

Očekuje se promjena vlasti u Litvi nakon nedvosmislene pobjede oporbenih socijaldemokrata na parlamentarnim izborima, javila je danas njemačka agencija dpa.

Čelnica socijaldemokrata Vilija Blinkevičiute rekla je da namjerava formirati koaliciju lijevog centra kako bi upravljala zemljom. "Mi, socijaldemokrati, ostvarili smo povijesnu pobjedu", kazala je danas Blinkevičiute.

Prema preliminarnim rezultatima izbornog povjerenstva, njena je stranka osvojila ukupno 52 mandata u parlamentu sa 141 zastupničkim mjestom, odnosno 39 mandata više nego na prošlim izborima prije četiri godine.

Zajedno sa strankom Za Litvu, koja je osvojila 14 mandata, i Savezom poljoprivrednika i zelenih, koji su osvojili osam, socijaldemokrati žele zamijeniti koaliciju predvođenu premijerkom Ingridom Šimonyte, čija je stranka Domovinska unija osvojila 28 zastupničkih mjesta.

Planirana tročlana koalicija bi imala tijesnu većinu u parlamentu.

Ne očekuje se promjena prema Ukrajini

Druga veća stranka u jednodomnom parlamentu je novoosnovana populistička stranka Nemuno Aušra, koja je osvojila 20 mandata. Nekoliko manjih stranaka i nezavisnih kandidata je također uspjelo ući u parlament.

Promjena vlasti u Litvi, koja graniči s ruskom baltičkom eksklavom Kalinjingradom kao i s Bjelorusijom, u načelu bi dovela do promjena u unutarnjoj i socijalnoj politici.

Mnogi Litavci su zabrinuti zbog naglog porasta životnih troškova, a socijaldemokrati su to učinili ključnim pitanjem predizborne kampanje. Namjeravaju povećati mirovine i socijalna davanja.

U pogledu vanjske i sigurnosne politike, baltička zemlja će vjerojatno nastaviti biti predana svojim obavezama koje ima kao članica Europske unije i NATO saveza te nastaviti pružati podršku Ukrajini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.