Picula imenovan stalnim izvjestiteljem Europskog parlamenta za Srbiju

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula imenovan je stalnim izvjestiteljem Europskog parlamenta za Srbiju, priopćeno je.

Picula će tako idućih pet godina biti zadužen za analizu, praćenje i izvještavanje tijela Europske unije o stanju u Srbiji i usklađivanju s europskim pravnim stečevinama, temeljnim vrijednostima i specifičnim politikama, navodi se u priopćenju iz njegova ureda. 

Riječ je o dužnosti u kojoj će Picula u ime Europskog parlamenta u ovom mandatu pokrivati sve teme koje se tiču odnosa Europske unije i Srbije.

"Nastavno na veliko iskustvo koje sam stekao i poznavanje prilika na zapadnom Balkanu, kao i politike proširenja EU, ovo imenovanje doživljavam kao priznanje za dosadašnji rad", kazao je Picula.

"Srbija će biti ocijenjena individualno, prema rezultatima"

"Kao i uvijek do sada pozdravljam i podržavam činjenicu da je politika proširenja ponovno u fokusu EU. Evidentna je veća politička potpora nego ranije, ali proces pristupanja i dalje mora biti utemeljen na ispunjavanju kriterija. Svaka zemlja treba biti ocijenjena individualno, prema svojim rezultatima", ističe Picula.

Picula je u ranijim mandatima bio voditelj Radne skupine za zapadni Balkan, izvjestitelj za SAD i Crnu Goru, izvjestitelj EP-a za novu strategiju proširenja i suizvjestitelj EP-a za financijski instrument pretpristupne pomoći IPA III te za Plan rasta za zapadni Balkan.

Srbija je status zemlje kandidata dobila u ožujku 2012.

Jedan od glavnih izazova za Srbiju, pored usklađivanja s pravnim stečevinama i vrijednostima EU, svakako će biti usklađenost s aktualnom politikom Bruxellesa prema ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Picula će jednom godišnje u ime EP-a pripremati izvješća o stanju u Srbiji. 

Službeni početak pregovora između Srbije i EU bio je u siječnju 2014. godine, a do sada su otvorena 22 od 35 poglavlja, uključujući sva poglavlja u klasteru 1 o osnovama procesa i klasteru 4 o zelenoj agendi i održivoj povezanosti, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.