Nakon više od dvije godine otkriveno zašto se ne može piti voda u Karlovcu

Foto: Pixsell

Tri i pol kilometra državne ceste D6 kroz Karlovac, čija je rekonstrukcija trajala više od tri godine, probila sve rokove i troškove, a život građana u četvrtima Dubovac i Borlin pretvorila u agoniju zbog upitne kvalitete izvedenih radova, čini se, i dalje dolazi na naplatu. Sada u izvođače tih radova prstom upire i karlovački vodovod jer je detektirao glavni uzrok zamućene vode u tim dijelovima grada.

Problemi nastali pri rekonstrukciji ceste

"Određeni elementi, tj. ventili bili su preasfaltirani. Na kraju smo morali sami tražiti dozvolu Hrvatskih cesta da napravimo iskop da bismo oslobodili ventile. Nakon toga vidjeli smo da na liniji jednog glavnog zasuna nema. Tako smo onda u utorak ugradili opnu i linijski zasun kojim smo preusmjerili tok vode", rekao je za Dnevnik Nove TV voditelj sektora vodoopskrbe Kristijan Kolaković.

To bi trebalo ublažiti hidrauličke udare zbog kojih dolazi do podizanja taloga i žute vode. Cesta, iako u promet puštena početkom 2022., još uvijek nema uporabnu dozvolu.

"D6, da, tu je isto bilo jako puno problema. U ovom trenutku činjenica je da nema još uvijek uporabnu dozvolu. Hrvatske ceste bile su investitor, to je njihova cesta. Oni jesu u postupku pripreme dokumentacije za tehnički pregled", ograđuje se gradonačelnik Karlovca, HDZ-ov Damir Mandić.

"Kod nas u državi je sve aljkavo"

Situacija građane ne iznenađuje. Pitaju se tko je odgovoran što projekt vrijedan tadašnjih 50 milijuna kuna nije obavljen kako treba.

"To je općepoznato, nažalost, da je ovdje kod nas u državi sve aljkavo. Tijekom izvođenja neki su ljudi primijetili da se cijevi ne spajaju korektno, ova zgrada je imala velike poplave u drvarnama. Ja sam na lokaciji Dubovac 4, općepoznata priča s tom smeđom vodom koja ima miris hrđe, željeza, amonijaka, kako god hoćete. Ovo je sramota da grad na četiri rijeke nema pitku vodu", smatra Karlovčanka Ivana.

"Postoji odgovornost u svakoj firmi po vertikali, a što se tiče kvalitete vode, kod mene doma je loša. Kad je pustiš, ima okus metala", slaže se sugrađanin Dejan.

Iz Hrvatskih cesta krivnju prebacuju na sarajevsku firmu

Lopticu prebacuju i iz Hrvatskih cesta.

"Izvođač radova nakon završetka rekonstrukcije, a prije početka korištenja proveo je sva potrebna ispitivanja, uključujući i zdravstvenu ispravnost vode u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, sve prema protokolu i važećim zakonima. Danom puštanja rekonstruiranog vodovoda u funkciju svu odgovornost preuzima vlasnik instalacije, tj. ViK Karlovac", oglasili su se iz Hrvatskih cesta.

Izvođač je bila tvrtka iz Sarajeva.

"Tražim da se utvrdi stvarna odgovornost u ovom konkretnom slučaju. Na koji način i kako se moglo dogoditi da netko nije primijetio određene zasune i da ih je preasfaltirao", rekao je gradonačelnik Mandić.

Hoće li građani uskoro napokon piti čistu vodu?

Dok političke igre traju, građani Dubovca nakon gotovo dvije godine mogli bi ubrzo piti čistu vodu, prenosi Dnevnik Nove TV. 

"Još preostaje ugradnja ventila i nadamo se skorom rješavanju tog problema. Ventili su naručeni, na putu su i kroz mjesec dana bi trebalo to biti riješeno", najavio je Kolaković, voditelj sektora vodoopskrbe.

Oni na Švarči na bistru vodu još će pričekati do kraja iduće godine, do kad su predviđeni radovi na aglomeraciji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.