Netanyahu sazvao hitan sastanak nakon ultimatuma SAD-a, tvrde izvori

Foto: EPA

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u srijedu sazvao hitan sastanak radi rasprave o proširenju humanitarne pomoći za Gazu, reklo je troje izraelskih dužnosnika koji su prisustvovali događaju, pri čemu bi se pomoć vjerojatno mogla uskoro povećati.

Glasnogovornik premijera nije odmah komentirao izvješće. Četvrti izraelski dužnosnik je kazao da se očekuje da će premijerov sigurnosni kabinet dodatno raspraviti pitanje u nedjelju. Izraelska televizija Channel 13 je prva objavila vijest o sastanku.

Sjedinjene Američke Države su Izraelu rekle da u narednih 30 dana mora poduzeti korake radi poboljšanja humanitarne situacije u palestinskoj enklavi ili će se suočiti s mogućim restrikcijama kada je riječ o vojnoj pomoći SAD-a, rekli su američki dužnosnici u utorak.

Ujedinjeni narodi se već duže vrijeme žale na prepreke za dostavu pomoći u Gazu i njenu distribuciju po ratnom području, što pripisuju Izraelu i bezvlađu. UN je objavio da nikakva pomoć u hrani nije ušla u sjevernu Gazu od 2. do 15. listopada.

Jedinica izraelske vojske koja nadgleda humanitarne i komercijalne pošiljke u Gazu je u srijedu rekla da je do sjevera priobalne enklave došlo 50 kamiona s hranom, vodom, medicinskim potrepštinama i opremom za skloništa, koje je osigurao Jordan.

Smrtonosan napad palestinske militantne organizacije Hamas na jug Izraela 7. listopada 2023. doveo je do odmazde Izraela u Gazi, kojom upravlja Hamas, što je prouzročilo humanitarnu krizu u opkoljenoj enklavi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.