Australija planirala umiroviti desetke tenkova pa ih ipak odlučila poslati Kijevu

Foto: Profimedia

Australija će okviru paketa vojne potpore vrijednog 245 milijuna američkih dolara Ukrajincima poslati desetke tenkova Abrams koji su uskoro trebali umirovljeni. 

Više od godinu dana nakon što je Kijev prvi put izrazio interes za zastarjelu flotu tenkova Abrams M1A1, australska vlada potvrdila je kako će pokloniti Ukrajincima 49 tenkova američke proizvodnje. Ministar Pat Conroy, koji ovaj tjedan sudjeluje na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a u Bruxellesu, tamo će izravno izvijestiti svog ukrajinskog kolegu o najnovijem paketu potpore.

Inače, Australija je prije nekoliko mjeseci odbila Kijevu poslati helikoptere Taipan koje više ne koristi, piše australski ABC. "Stojimo rame uz rame s Ukrajinom u njihovoj borbi protiv ruske ilegalne invazije", rekao je sada Conroy iz Londona, gdje se sastaje s članovima britanske vlade uoči putovanja u Bruxelles. 

Bilo potrebno dobiti odobrenje Amerikanaca

"Ovi tenkovi pružit će više vatrene moći i mobilnosti ukrajinskim oružanim snagama te nadopuniti potporu koju naši partneri pružaju ukrajinskim brigadama. Australija je nepokolebljiva u podršci Ukrajini. Dok se suočavamo s izazovnim geostrateškim okruženjem, važno je da nastavimo raditi zajedno s našim partnerima širom svijeta kako bismo odvratili agresiju i zaštitili globalni poredak temeljen na pravilima", dodao je. 

Proteklih tjedana Australija je dobila prvi od 75 tenkova M1A2, koji će s vremenom zamijeniti vojnu flotu od 59 starijih tenkova M1A1 koja nikada nisu korištena u borbi.

Za prijenos zastarjelih Abramsa u "treću zemlju" od strane Australije bilo je potrebno dopuštenje Sjedinjenih Država u skladu s propisima o međunarodnoj trgovini oružjem, unatoč tome što je Washington prošle godine poslao 31 vlastiti tenk M1A1 u Ukrajinu.

Budući da su australski Abramsi M1A1 pri kraju svog vijeka trajanja, dio će ih morati proći popravak prije nego što budu isporučeni u Ukrajinu. Ukrajinski veleposlanik u Australiji Vasil Mirošničenko pozdravio je donaciju opisujući taj potez kao "značajan doprinos" koji će spasiti živote u njegovoj zemlji.

"Ovi tenkovi će biti bitan dio naše kopnene obrane, a mi već koristimo neke od tih tenkova, koje su nam u prošlosti dali Amerikanci, tako da već imamo timove ljudi koji ih znaju koristiti", naglasio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.