Odvjetnik policajke koju je vrijeđala Anna Dujić: Možete misliti kako je, nije dobro

Screenshot: RTL

DORH je utvrdio propuste u odbacivanju prijave protiv Anne Dujić, kćeri HDZ-ovca Nediljka Dujića iz afere Nakaze, i oduzeo slučaj šibenskom Županijskom državnom odvjetništvu. Policijskoj službenici sindikat je pružio pravnu pomoć, što znači da sada s odvjetnikom čeka novu odluku DORH-a. Odvjetnik Ivan Gržić danas je preuzeo slučaj policajke.

Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić donio je odluku kojom se postupanje u predmetu prebacuje na drugo nadležno državno odvjetništvo, koje će ponovo razmatrati slučaj kćeri HDZ-ovca iz afere Nakaze. 

Podsjetimo, Anna Dujić nije se ovoga ljeta htjela zaustaviti na policijskoj blokadi na požarištu kod Skradina iako je policajka podigla palicu STOP. Na kraju je policajka morala zakoračiti u stranu da izbjegne nalet vozila. Tijekom incidenta Dujić joj je i psovala te joj pokazivala srednji prst.

>>Obrat s kćeri HDZ-ovca. DORH pronašao propuste, oduzeo slučaj šibenskom odvjetništvu

>>Mrcvarit će vas zbog majice, ali ako ste ova uhljebara, možete j***ti mater policajki

Policajka je prijavu podnijela tek nakon dva dana, kada je prepoznala Annu Dujić i njezinu majku dok su urlale pred televizijskim kamerama. Prijava joj je odbačena jer je tužiteljstvo zaključilo da nema dovoljno dokaza protiv Anne Dujić. Dujić je, naime, tvrdila da se policajka sama naslonila na njezino vozilo na blokadnom punktu, a DORH je povjeravao kćeri HDZ-ovca, a ne policajki. 

Osim što su donijeli polemičnu odluku, sumnju u moguću pristranost izazvala je i činjenica da u istom tom državnom odvjetništvu radi sestra Anne Dujić.

Odvjetnik policajke Ivan Gržić, koji je danas preuzeo njezin slučaj, govorio je za RTL. Razgovor prenosimo u cijelosti.

Glavni državni odvjetnik poništio je odluku šibenskog odvjetništva o odbacivanju kaznene prijave protiv Anne Dujić. Što to znači?

Prije svega pozdravljam tu odluku. Odluka je ohrabrujuća i trebala bi biti primjer za sve sljedeće suspektne odluke da možemo od glavnog državnog odvjetnika očekivati izvanredni nadzor.

Koliko sam uspio iščitati od DORH-a, navedeni predmet će biti predan drugom državnom odvjetništvu te ćemo vidjeti što će se događati.

Jeste li u kontaktu s policijskom službenicom? Što ona kaže na to?

Nažalost, ona je na bolovanju. Mene je angažirao sindikat. Ona je članica sindikata. Ne osjeća se dobro. Možete samo zamisliti kako se osjeća. Ni kriva ni dužna došla je u centar tog medijskog zbivanja.

Je li bila pod nekakvim pritiskom?

Ne bih htio ulaziti u njezine privatne zdravstvene razloge, ali je činjenica da je na bolovanju.

Vezano uz ovu situaciju?

U to ne bih htio ulaziti.

Zašto je kaznena prijava protiv Anne Dujić podignuta tek dva dana nakon incidenta? Tko je s tim čekao?

Nije nitko čekao. Prijava nije podnesena od strane MUP-a. I sam DORH je otkrio određene anomalije u postupanju. Zbog toga je taj predmet delegiran. MUP nije podnio prijavu službenim putem, nego je to napravila policajka kao fizička osoba, što zaista nije uobičajena okolnost s obzirom na to da se radi o službenoj osobi.

Imate li informaciju jesu li uopće ispitivani svjedoci koji su prisustvovali događaju? Među njima, vidimo na snimci, bio je i šibenski vatrogasac.

Koliko znam, ispitan nije nijedan svjedok. Spisu su priložena samo izvješća i obavijesti dobivena od građana.

To isto nije uobičajeno?

Nesvakidašnje je postupanje, ali DORH je sve rekao.

Anna Dujić se ispričala tvrdeći da je bila u stanju šoka zbog požara. Je li to dovoljno da se kaznena prijava na kraju odbaci?

Apsolutno ne. Što znači stanje šoka? Vidim da je izrazila kajanje. To mogu biti olakotne okolnosti u slučaju utvrđivanja krivnje, kada se već provede određeni sudski postupak. Međutim, takvo što vas ne može eskulpirati od krivnje.

Što će se dalje događati u ovom slučaju s vaše strane?

Mi moramo napraviti što možemo po postojećoj dokumentaciji. Ja sam danas od državnog odvjetnika u Šibeniku zatražio preslike spisa. Preuzet ćemo progon.

Ali ako dođe do reaktivacije rješenja o odbačaju, moj će prijedlog biti bespredmetan. No mi u ovom trenutku moramo ići putem koji je propisan zakonom.

U tom slučaju, postoji li mogućnost privatne tužbe?

Apsolutno da. Postoji mogućnost preuzimanja progona od policajke. Nakon toga ide na postupanje sucu istrage nadležnog županijskog suda, predlažemo provođenje određenih dokaznih radnji.

Prije svega ispitivanje gospođe Dujić u svojstvu okrivljene i, ako sudac prihvati, po izvođenju dokaza, imamo mogućnost podizanja optužnice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.