Anušić: Milanović je šefu vojske izdao naredbu da u 12:30 mora biti u njegovom uredu

Screenshot: HRT/HTV

Ministar obrane Ivan Anušić je u središnjem Dnevniku HTV-a govorio o današnjoj sjednici Odbora za obranu. Poručio je kako ne postoji mogućnost da hrvatski časnici koji su trebali ići u Njemačku budu prebačeni u Ukrajinu. 

Tvrdi kako je današnju sjednicu Odbora napustio jer se počela pretvarati u cirkus. "Bilo je ključno da na sjednicu dođe načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Tihomir Kundid... Ne zanimaju me spinovi koji dolaze sa strane bilo koje političke opcije, ako ćemo i tako razgledati. U ovom trenutku su dolazili isključivo od ova četiri predstavnika Milanovićevog ureda koji su sjedili desno od mene", rekao je. 

Osvrnuo se i na Kundida. "On je profesionalac, on je čovjek iz struke, možemo tako doslovno nazvati. On je trebao objektivno objasniti hrvatskoj javnosti zašto i gdje se šalju dva časnika za logistiku u Wiesbaden. Ali je pokazao kičmu, za razliku od nekih drugih načelnika Glavnog stožera, i rekao je da će reći ono što je i kako je", naveo je. 

"Jednostavno se vraćamo na temu da smo mi iz HDZ-a pa nešto skrivamo"

"Kada je to saznao predsjednik Milanović, onda mu je onemogućio dolazak, izdajući mu naredbu da u 12:30 mora biti kod njega u uredu", dodao je. 

Komentirao je i što bi hrvatski časnici radili ako odu u Njemačku. "Ne postoji mogućnost da ih se iz Njemačke prebaci u Austriju ili Švicarsku, koje nisu članice NATO-a, a kamoli u Ukrajinu. Postoji jedna odluka, koja se zove nacionalno ograničenje, koja brani svakom našem vojniku odlazak i prelazak granice van odluke koja je donesena, a u ovom slučaju je to Wiesbaden, ako to ne potvrdi Hrvatski sabor, predsjednik, premijer ili većina", naglasio je. 

"Ne dolazi u obzir. To je potpuni spin. Ono što je govorio Milanović u početku, da će ti ljudi završiti u Ukrajini na ratištu, ne znam ni ja gdje, potpuna je laž i politički spin. I zato je trebao doći i načelnik Glavnog stožera, general-pukovnik Kundid, i iz svoje perspektive reći", nastavio je. 

"Ja pokušavam to objasniti, pokušao je objasniti to i premijer, ali jednostavno se vraćamo na temu da smo mi iz HDZ-a pa mi to sada nešto skrivamo. Evo, gospodin general-pukovnik, prvi čovjek Oružanih snaga, objektivno želi to objasniti. Kada dolazi do toga da taj čovjek pokazuje kičmu i kaže 'ja sam načelnik Glavnog stožera, nisam tvoj poslušnik', e onda ga Milanović zove, tj. prijeti mu", kazao je. 

"Poništavamo sve ono za što smo se borili"

Najavio je kako će u ponedjeljak vjerojatno biti ponovno sazvana sjednica. Izrazio je nadu kako će Milanović shvatiti što je danas učinjeno, odnosno da je praktički uzurpirano najviše zakonodavno predstavničko tijelo njegovim odlukama.

"U ponedjeljak će moj glavni vojni savjetnik, kao što je i njegov glavni vojni savjetnik, general-pukovnik Tihomir Kundid doći na Odbor i javnosti će moći reći točno o čemu se radi", rekao je Anušić. 

Tvrdi da je Kundid na posljednjoj sjednici Odbora, koja je bila zatvorena za javnost, objasnio sve o nabavci bespilotnih letjelica. Dodaje da je Milanović imao primjedbu "zašto se Kundid stavio na stranu HDZ-a ili vlade i išao podržati kupovinu bespilotnih letjelica".

Za slanje hrvatskih časnika u Njemačku bit će potrebno prikupiti dvotrećinsku većinu u saboru. Anušić smatra da upravo tu dolazi do najvećeg problema. Zabrinut je kakva će poruka biti poslana ako odluka o slanju časnika ne dobije potporu. 

"Sve ono za što smo se borili 90-ih godina do danas poništavamo", kazao je. Hoćemo li ići u neko novi Varšavski pakt, Nesvrstane? Hoćemo li ići sa Srbijom i s Rusijom zastupati teze kakve se zastupaju sada, kontra Ukrajine. Ne mogu vjerovati da smo se mi nakon 35 godina samostalnosti, svih iskustava koja je Hrvatska imala, doveli u situaciju da hrvatski parlament razmišlja da li ovo podržati ili ne podržati", zaključio je.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.