Umrla najmoćnija osoba u Vijetnamu. Dugo se tajile pojedinosti o njegovom zdravlju

Foto: EPA

Glavni tajnik vladajuće Komunističke partije Vijetnama i najmoćnija ličnost u toj državi, Nguyen Phu Trong, umro je danas nakon višemjesečne bolesti, priopćile su tamošnje vlasti. Objava je uslijedila nekoliko dana nakon što je objavljeno da se Trong povlači s dužnosti kako bi se usredotočio na svoje zdravlje, piše BBC.

Trong je 2011. postao glavni tajnik Komunističke partije, a neko je vrijeme obnašao i dužnost predsjednika. Osim što je nadgledao snažan rast vijetnamskog gospodarstva, 80-godišnjak je bio poznat i po svojoj antikorupcijskoj kampanji. Vijest o smrti Tronga stiže tijekom političkih turbulencija u vijetnamskom komunističkom vodstvu. U posljednjih nekoliko mjeseci su tri glavna čelnika dala ostavku nakon neodređenih optužbi. 

Tajnovitost oko njegova zdravlja

Trong je, prema današnjem službenom priopćenju, umro "zbog starosti i teške bolesti". Dan ranije je vijetnamska vlada objavila da se Trong povlači s funkcije jer se mora usredotočiti na liječenje. Dodala je da će predsjednik To Lam preuzeti njegove dužnosti u vođenju središnjeg odbora stranke. 

Vlasti su tog istoga dana Trongu dodijelile Zlatnu zvijezdu, najveću čast koja se dodjeljuje u Vijetnamu, za doprinos stranci i zemlji. Trong je krajem lipnja dočekao ruskog predsjednika Vladimira Putina tijekom državnog posjeta, no nakon toga se rijetko pojavljivao na službenim događajima. 

Posljednjih godina je u nekoliko slučajeva na duže vrijeme nestajao iz javnosti. U 2019. je priopćeno da je doživio moždani udar. Vijetnam je 2018. donio zakon kojim se zdravlje najviših dužnosnika klasificira kao državna tajna, zbog čega su lokalni mediji postali jako oprezni pri izvještavanju. Na društvenim mrežama se dugo vremena intenzivno raspravljalo i nagađalo o njegovom zdravlju. 

Pokrenuo je kampanju Užarena peć

Nakon uspona na vlast 2011. ostao je na poziciji glavnog tajnika tijekom tri mandata. U tom razdoblju obnašao je i dužnost predsjednika od 2018. do 2021. godine. Vidio je potrebu za otvaranjem vijetnamskog gospodarstva, pod njegovim se nadzorom BDP zemlje više nego udvostručio, a Vijetnam je potpisao niz sporazuma o slobodnoj trgovini sa zapadnim i azijskim susjedima.  

Radio je na odnosima s američkim čelnicima, ali i na odnosima s Putinom i kineskim predsjednikom Xi Jinpingom. Istodobno je gorljivo držao do svojih socijalističkih ideala. Pokrenuo je kampanju Užarena peć kako bi iskorijenio korupciju, koja se pojačala tijekom gospodarskog razvoja Vijetnama. Procjenjuje se da je od početka kampanje kazneno optuženo ili disciplinirano blizu 200.000 dužnosnika. 

No nema puno naznaka da je u potpunosti riješio problem. Vijetnam još uvijek ima loše rezultate na međunarodnoj ljestvici korupcije. Analitičari smatraju da je antikorupcijska kampanja izazvala kritičnu nestašicu u sektoru javnih usluga, kao i dovela do nestabilnosti unutar Komunističke partije.

Tijekom njegove vladavine Vijetnam je također postrožio kontrolu ljudskih prava i slobode govora. Zatvorio je ili deportirao mnoštvo disidenata, aktivista i blogera te donio drakonske zakone koji ograničavaju tisak i internet. Iza Tronga ostaje svojevrsni politički vakuum. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.