VIDEO Ukrajinci objavili dosad neviđene snimke oslobađanja Zmijskog otoka

Screenshot: X

Dosad neviđene snimke koje je jučer objavila ukrajinska sigurnosna služba (SBU) pokazuju kako su kijevske snage prije dvije godine zauzele ključnu crnomorsku ispostavu. Ukrajinske snage, uz agente SBU-a, "izvele su jedinstvenu i izuzetno važnu operaciju" na Zmijskom otoku u lipnju 2022., naveo je SBU u objavi na Telegramu. 

Moskovski borbeni avioni gađali su Zmijski otok u prvim satima invazije, koja je započela 24. veljače 2022. Ukrajinski vojnici koji su se nalazili na otoku stekli su kultni status kad su psovkama odgovorili na zahtjev da se predaju. 

 

SBU: Operacija se sastojala od nekoliko faza

Sukobi između ruskih i ukrajinskih trupa oko Zmijskog otoka ponovno su dospjeli na naslovnice u lipnju iste godine. Ukrajinci su preuzeli kontrolu nad otokom, dok su Rusi poručili kako će se povući s otoka. "Ruske oružane snage dovršile su svoje zadatke na Zmijskom otoku i povukle se", rekao je tada glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Na snimci SBU-a vidi se kako se ukrajinske trupe približavaju Zmijskom otoku i gađaju mete. Kamere također prikazuju iskrcavanje vojnika na otok i njihovo probijanje kroz srušene zgrade dok pucaju iz oružja, piše Newsweek.

Operacija se "sastojala od nekoliko faza", naveli su iz SBU-a. Dodali su da je ponovno zauzimanje Zmijskog otoka "bilo strateški važno jer je od tada počelo postupno premještanje neprijatelja iz Crnog mora". 

Ukrajinci oslabili rusku Crnomorsku flotu

Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne agencije (GUR), ranije je opisao Zmijski otok kao strateški ključan iz civilnih, trgovinskih i vojnih razloga. "Tko god kontrolira otok, može u svakom trenutku blokirati kretanje civilnih plovila u svim smjerovima prema jugu Ukrajine i napasti zapadnu Ukrajinu", rekao je Budanov sredinom svibnja 2022.

Otok se nalazi blizu Rumunjske, u sjeverozapadnom Crnom moru. Ukrajina je tijekom rata oslabila rusku Crnomorsku flotu, koja djelomično djeluje iz ruske baze Sevastopolj, na zapadnom rubu anektiranog Krimskog poluotoka.

Izvještaji sugeriraju da Kremlj planira novu vojnu bazu u luci Očamčire u Abhaziji, odcijepljenoj regiji Gruzije. To bi ruske brodove još više udaljilo od ukrajinske obale. Zapadne obavještajne službe procijenile su da je Rusija već ograničila svoju aktivnost u sjeverozapadnom Crnom moru premještajući svoje brodove istočnije u bazu Novorosijsk. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.