Zbog ulaska Sjeverne Koreje u rat se opet govori o slanju vojnika iz EU u Ukrajinu

Foto: Profimedia

Izvještaji da bi se tisuće sjevernokorejskih vojnika uskoro moglo pridružiti Rusima u borbi protiv Ukrajinaca oživjeli su razgovore o slanju europskih vojnika u tu napadnutu zemlju kako bi pomogli ukrajinskim braniteljima, piše Politico.

Litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis rekao je prekjučer za Politico da je vrijeme da europske zemlje preispitaju ideju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o raspoređivanju trupa u Ukrajini.

"Ako je to istina, moramo se vratiti Macronovim idejama"

“Ako se potvrde informacije o tome da su ruski odredi za ubijanje opremljeni sjevernokorejskim streljivom i vojnim osobljem, moramo se vratiti ideji slanja vojnika i drugim idejama koje je predložio Macron”, rekao Landsbergis, jedan od najvatrenijih europskih zagovornika Ukrajine.

 

Podsjetimo, francuski predsjednik iznio je takvu ideju u veljači, ali njemački kancelar Olaf Scholz ju je vrlo brzo odbio, obećavši da ni europske ili NATO snage neće biti raspoređene u Ukrajinu.

"Ponovno kasnimo"

“Nažalost, ponovno kasnimo, reaktivni smo, ali vjerujem u našu zajedničku sposobnost da poduzmemo sve potrebne proaktivne korake kako bismo ideje predsjednika Macrona pretvorili u djelo”, dodao je Landsbergis.

Zapadni čelnici za sada pažljivo prate izvješća o Sjevernokorejcima koji su, prema tvrdnjama ukrajinskih i južnokorejskih obavještajaca, krenuli s obukom za rat u Ukrajini.

Ni šef NATO-a Mark Rutte ni američki ministar obrane Lloyd Austin nisu potvrdili izvješća koja su podijelili čelnici Južne Koreje i Ukrajine, iako je Austin rekao da bi takvo raspoređivanje, ako se potvrdi, "izazvalo zabrinutost" u SAD-u.

Južna Koreja, u međuvremenu, planira poslati izaslanstvo u sjedište NATO-a u blizini Bruxellesa kako bi razgovarali o svojim obavještajnim nalazima o kretanju sjevernokorejskih snaga. Neki dužnosnici kažu da je Zapad previše oprezan.

"Koriste ovo kao izgovor da ne naprave ništa"

“Mislim da koriste tvrdnju da obavještajni podaci nisu provjereni kao izgovor da ništa ne učine”, rekao je Riho Terhas, konzervativni estonski član Europskog parlamenta i bivši general. "Siguran sam da će se izvješća vrlo brzo potvrditi jer je doista tako", odnosno da se Sjevernokorejci pridružuju ruskoj strani.

Terhas je, doduše, umanjio značaj takvog poteza, za koji je rekao da pokazuje da je Putinova Rusija "očajna i traži opcije jer ne žele sami provesti mobilizaciju". Štoviše, rekao je, integracija tisuća sjevernokorejskih vojnika u jedinice ruskog govornog područja pokazala bi se velikim operativnim izazovom s minimalnim učincima na bojnom polju.

"Važno je imati barem kao opciju slanje vojnika u Ukrajinu"

Ipak, dodao je, Europljani bi trebali ponovno razmotriti ideju o raspoređivanju snaga u Ukrajini.

“Važno je imati ovo barem kao opciju,” rekao je Terhas, koji je bio zapovjednik estonskih oružanih snaga od 2011. do 2018. “Svaki put kada govorimo o europskim vojnicima u Ukrajini, Putinu to stvara nesigurnost o tome u kojem smjeri vodi njegov rat i to je dobro", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.