Žene ruskih vojnika prijete da će ići u Ukrajinu: "Vratite mi muža, rastrgat ću vas"

Foto: EPA

DRUŠTVENIM mrežama počeo se širiti videozapis u kojem neke od supruga mobiliziranih ruskih vojnika prijete da će ići na prvu crtu bojišnice u Ukrajini da bi dovele svoje muževe kući, nakon što su u operaciji navodno mnogi ranjeni, prenosi Newsweek.

U ovom videozapisu, objavljenom na kanalu medija Verstka na Telegramu, jedna žena vojnim dužnosnicima govori da vrate njihove muževe kući ili će ih "rastrgati". Prema medijskim navodima, više od 20 članova obitelji vojnika okupilo se u vojnoj jedinici u gradu Valujki u Belgorodu da bi dobili odgovore. Njihovi muževi i sinovi mobilizirani su zbog naredbe predsjednika Vladimira Putina o djelomičnoj mobilizaciji od 21. rujna.

Obitelji vojnika sve više bijesne na rusku vojsku

Članovi obitelji pristigli su iz ruskih regija Voronjež, Kursk i Belgorod, a tvrde da su njihovi najmiliji napadnuti u gradu Makiivka u regiji Donjeck. Kažu da su ranjeni i traže da ih se što prije vrati u Rusiju. Oni koji su preživjeli napad sada navodno pješače do ruske regije Belgorod, koja je od Donjecka udaljena otprilike 150 kilometara. Navodno, mnogi na leđima nose i ranjenike. Svi muškarci pripadaju „nepostojećoj“ jedinici 11097, tvrde članovi obitelji.

Jedna od supruga ruske je dužnosnike pitala da njihove voljene u Rusiju vrate automobilima, a ako to ne naprave, prijete da će same ići tamo po njih. "Spremna sam ih rastrgati. Moraju nešto napraviti, moraju nešto odlučiti, moraju ih maknuti odande. Želimo da odu po njih jer ima mnogo ranjenih", rekla je jedna od supruga.

Ovo je samo jedno o izvješća o članovima obitelji koji su bijesni na rusku vojsku.

Video u Ukrajini postao viralan

Video koji navodno prikazuje supruge ruskih vojnika kako traže odgovore nakon očitog povlačenja Putinovih snaga iz grada Hersona u Ukrajini je postao viralan. Snimku je na Twitteru objavio tajanstveni korisnik Dmitri, koji radi u WarTranslatedu, neovisnom projektu koji prevodi materijale o ratu na engleski. Videozapis prikazuje grupu žena koje o sukobu razgovaraju s muškarcem koji je navodno gradski upravitelj.

"Žene mobiliziranih vojnika iz Kurska uhvaćene u svađi s gradskom upravom", napisao je Dmitri u naslovu videozapisa. "Muškarci su poslani na prvu liniju, njihove su jedinice malo po malo uništene, neki su se sad povukli u Starobilsk. Obratite pozornost na jezik kojim govori predstavnik uprave", napisao je.

Meduza, medij na ruskom jeziku sa sjedištem u Latviji, u četvrtak je također izvijestila da mobilizirani muškarci, koji su u Ukrajinu poslani bez gotovo ikakve obuke, traže da ih se vrati kući. Stanovnici ruske Vologde su u svom apelu upućenom regionalnom guverneru naveli da su njihovi rođaci, mobilizirani početkom listopada, poslani u ukrajinsku regiju Luhansk i 1. studenog prebačeni na liniju bojišnice kod Svatova.

"Ne čekajte da budu samljeveni u krvavom stroju za mljevenje mesa"

"Momci su bili zarobljeni u vatrenoj zamci, ubili su ih i neprijatelj i naša ruska vojska", rekli su rođaci i pozvali ruske vlasti da njihove muževe i sinove vrate kući. Zamolili su ruske vlasti da ne "čekaju dok svi ne budu samljeveni u ovom krvavom stroju za mljevenje mesa".

Newsweek nije mogao neovisno provjeriti kada je snimka nastala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.