Jedan od omiljenih domaćih kolača svih generacija, a tako je jednostavan
AKO STE i vi ove sezone radili svoj pekmez ili ga dobili na poklon, imamo kolač koji je idealan za iskoristiti ga i uživati u njemu. Čupava pita je jednostavan kolač omiljen već generacijama - lako se i brzo priprema, sastojci su jednostavni i domaćeg je okusa, kao pravi bakin kolač.
Tijesto se zamijesi sa svinjskom mašću, podijeli se na dva dijela, jedan dio premazuje se pekmezom, dok se drugi dio tijesta nariba preko pekmeza. Niže pogledajte što će vam sve biti potrebno, a sigurni smo da većinu sastojaka već imate kod kuće.
Potrebni sastojci
Za prhko tijesto:
- glatko brašno
- svinjska mast
- žumanjci
- prašak za pecivo
- šećer
- vanilin šećer.
Za punjenje:
- pekmez od šljiva
Kako se pita priprema
U glatko brašno umiješajte svinjsku mast i napravite mrvičastu smjesu. Dodajte žumanjke, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer. Rukama umijesite glatko tijesto, umotajte ga u foliju i stavite na kratko u hladnjak.
Zagrijte pećnicu. Tijesto podijelite na dva dijela, a prvi dio razvaljajte na veličinu lima za pečenje. Prebacite tijesto u lim, pa ga bogato premažite pekmezom.
Drugu polovicu tijesta ravnomjerno naribajte po premazanom pekmezu. Pitu stavite peći, a gotova je kada dobije zlatnožutu boju. Kad se prohladi, posipajte je šećerom u prahu.
Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje, a savjetujemo i da ga zapišete jer ovo je kolač koji se radi bezbroj puta.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati