Jedete li koštice od dinje? Sačuvajte ih i napravite super grickalice, evo kako
DINJE su, uz lubenice, omiljeno ljetno voće i pravo osvježenje za vrućine. Dinja pripada u skupinu obitelji tikvi, pa joj je tako sredina ploda puna koštica, a mnogo ljudi ne zna da se ove koštice mogu pripremiti na razne načine i postati super grickalica.
Bogate su proteinima, vlaknima, zdravim mastima i mineralima poput magnezija, željeza i cinka, a poput ostalih sjemenki, dobre su za probavu i mogu se upotrebljavati u raznim jelima, primjerice posipati po jutarnjim žitaricama s jogurtom, u smoothieje, juhe ili u salate kojima će dati hrskavost.
Ako promotrite sjemenke dinje, one zapravo nalikuju sjemenkama (košticama) bundeve, no za razliku od bundevinih, ove sjemenke imaju puno tanju ljušturu unutar koja se nalazi jezgra. Kako je ljuštura sjemenki dinje puno tanja, ove se sjemenke mogu jesti cijele, a tekstura je najbolja kada ih se ispeče. Nedavno smo pisali i o pečenim sjemenkama lubenice, a u nastavku pročitajte kako pripremiti sjemenke dinje.
Kako se peku
Dinju prerežite po pola i žlicom izdubite dio s košticama. Rukom ih protisnite kako bi se riješili mesa oko njih pa uzmite cjedilo i temeljito ih isperite pod vodom kako bi sjemenke bile potpuno čiste. Sjemenkama možete i skidati ljušturu, pa će vam ostati samo jezgre koje su mekše od ljušture i jako ukusne. Tada ih posložite na papir za pečenje, posolite, a možete dodati i neke začine po želji, poput kajenskog papra ili mljevene paprike, nauljite maslinovim uljem i pecite na 170°C dok ne dobiju zlatno žutu boju. Neke će sjemenke pucketati poput kokica, pa ih umotajte u aluminijsku foliju.
Snack od karamele
Pečene sjemenke mogu se pretvoriti i u ukusan slatko-slani snack - karameliziranu pločicu. Odvojite sjemenke jednu od druge, stavite ih u tavu i zagrijavajte na vatri dok se potpuno ne osuše. Tada dodajte maslinovo ulje i malo soli, pa pripremite karamelu i povežite u smjesu sa sjemenkama. Smjesu izravnajte i oblikujte, a kada se osuši, postat će čvrsta i hrskava.
Detaljan recept za ovu poslasticu pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati