Lamija iz Sarajeva nam je dala recepte za originalne bosanske klepe, kljukušu i topu
LAMIJA TREŠNJO MUHAREMI, kreativka iz Sarajeva i zaljubljenica u kuhanje koja stoji iza Instagram profila Cherry On Top, dala nam je neke od svojih najdražih recepata te objasnila da uživa u svemu što se veže za tradiciju, kako bosansku tako i sve ostale. Kroz kuhanje, dekoriranje i fotografiju trudi se prenijeti priču, a često svemu tome dodaje i glazbu.
Kaže kako u tome istinski uživa i trudi se iz dana u dan učiti i plasirati što kvalitetniji sadržaj, ukusne recepte i kroz njenu malu foto-video produkciju pratitelje odvesti u razne krajeve svijeta. Podijelila je s nama tri tradicionalna recepta koja je vežu za njeno rodno Sarajevo.
Topa
Topa je specifična za Sarajevo gdje je neizostavan dio iftara, dio je same tradicije Sarajeva, govori nam Lamija. Sastojci koji se stavljaju u topu ovise od osobe do osobe. Masnoća, kajmak i više vrsta sira osnovni su sastojci tope. Obično se stavlja mladi, stari i dimljeni sir, maslac i kajmak. Svi sastojci se "tope" na laganoj vatri i zbog toga je jelo dobilo naziv - topa. Recept za sarajevsku topu je OVDJE.
Kljukuša
Jednostavno staro seljačko jelo koje se sprema od jeftinih i pristupačnih namirnica koje su seljačka domaćinstva uvijek imala. Ovo jelo potječe još iz osmanskog doba, a zbog relativno lake pripreme je jedno od osnovnih i tradicionalnih jela bosanske kuhinje. Za kljukušu nam je Lamija objasnila da je najbolja kada je tanja. Preferira naribani krumpir, ali može biti narezan i na kockice. Recept za jednostavnu, tradicionalnu bosansku kljukušu možete naći OVDJE.
Klepe
Klepe se nazivaju i bosanskim raviolima ili mantijama, jer se pripremaju na sličan način. Mali su komadi tijesta punjeni smjesom od mesa, luka i češnjaka i posluženi s velikom količinom začinjenog kiselog vrhnja. Jednom kada ih počnete jesti nećete moći prestati, kaže nam ova rođena Sarajka.
Nastavit ćete uzimati jedan za drugim, a taman kad pomislite da ste gotovi... Jednostavno si nećete moći pomoći - i pojest ćete još jedan, pa još jedan. Njena tajna savršenih klepa je u njihovoj veličini; ljepše su i ukusnije kada su manje. Potrebno je puno više vremena, ali vrijedi svake minute. Recept za slasne klepe punjene mesom, u umaku od začinjenog kiselog vrhnja je OVDJE.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati