Marokanka Nora kroz kuhanje pomaže marginaliziranim ženama da se uključe u društvo
U SKLOPU nedavno održane dodjele nagrada The World's 50 Best Restaurants za 2023. godinu dodijeljena je i nagrada koja nosi naziv Promicatelji promjene. Ova je nagrada uvedena u srpnju 2021. kao odgovor na izmjene u ugostiteljskom sektoru uzrokovane pandemijom koronavirusa, a želi se podržati pojedince iz ugostiteljskog sektora koji svojim radom unapređuju zajednice u kojima žive i utiru put prema inkluzivnijem društvu.
Ovogodišnji dobitnici su Nora Fitzgerald Belahcen iz Marakeša u Maroku te Damián Diaz i Othón Nolasco iz Los Angelesa.
>> Ovo je 50 najboljih restorana na svijetu
Zašto su izabrani kao Promicatelji promjene?
Nora Fitzgerald Belahcen je 2013. godine otvorila prvi Amal centar u svom rodnom gradu Marakešu s ciljem osnaživanja marginaliziranih žena kroz edukaciju iz područja kulinarstva i ugostiteljskih vještina. Organizacija Amal usredotočena je na podučavanje onih koji su u nepovoljnom položaju zbog predrasuda, poput samohranih majki, koje su u marokanskoj kulturi često marginalizirane.
Norina udruga danas vodi restoran i catering servis, a njen najnoviji projekt je Sign Language Café, koji zapošljava gluhe žene pružajući im priliku za bolje uključivanje u društvo.
Damián Diaz i Othón Nolasco, s druge strane, pokrenuli su neprofitni projekt No Us Without You LA (hrv. nema nas bez tebe). Ovaj projekt pruža podršku radnicima u sektoru ugostiteljstva koji nisu pravno priznati kao građani SAD-a i stoga ne mogu koristiti vladinu pomoć. Njihova inicijativa pomaže radnicima na razne načine, uključujući dijeljenje hrane i savjetodavnih usluga.
Svi ovi pioniri svojim su inicijativama pridonijeli izgradnji inkluzivnijeg društva. Njihovi projekti pomažu marginaliziranim skupinama da steknu sredstva za izgradnju vlastite ekonomske stabilnosti kako bi si vlastitim radom mogli omogućiti dostojanstven i siguran život.
Dobitnicima nagrade bit će upućena i donacija, koja će im omogućiti da nastave razvijati svoje inicijative, čime se potiče dugoročni napredak u sferi gastronomije i ugostiteljstva.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati