Večeras se u Rougemarinu pripremaju invazivne vrste, Medak nam je otkrio detalje
DVA DOMAĆA vrhunska Chefa Marin Medak i Dino Galvagno pripremaju pravi gastro spektakl večeras u zagrebačkom Rougemarinu, najavljuju. Neobična večera u Rougemarinu koju ne biste trebali propustiti nazvali su večeru po cijeni od 72 eura i šest sljedova, koju će pripremiti od invazivnih životinjskih vrsta i samoniklog bilja.
Namirnice koje će koristiti su iz Galvagnove Like, gdje ovaj chef godinama živi, i Medakove rodne Neretve.
>> Večera kod Galvagna: Kobasice od mangalice, lička basa, žemlovka s borovnicama
Plavi rak i vepar
Porazgovarali smo s Marinom Medakom, koji nam je pojasnio što će se točno pripremati.
Spajat će invazivne vrste sa samoniklim biljem. Od biljaka to su srijemuš (medvjeđi luk), dvornik, kopriva, bljušt, šparoge, troskot, maslačak, divlji luk, izdanci kupusa, cvijet raštike, ljutika, kostriš i tušt.
"Invazivne vrste - plavi rak i vepar - u ovoj prigodi koristimo da pokažemo kako je plavi rak došao u Jadran prije 22 godine. Nažalost, jako se proširio i svu populaciju na ušću rijeke Neretve, kao i na ostalim ušćima, potamani, širi se nevjerojatnom brzinom, ogromna je štetočina, uništava mreže, razmnožava se tijekom čitave godine. Jako je ukusan i u Baltimoreu i ostalim dijelovima istočne Amerike ga jedu u velikim količinama. Mislim da ćemo ga i mi uvesti kao deliciju", govori nam chef.
"Vepar je sam po sebi invazivna vrsta, najodrživiji izvor proteina i mesa, tri puta godišnje se prasi, znači širi se velikom brzinom i utječe na okoliš u kojem se nalazi. Popularno je reći - gdje vepar dođe i medvjed pobjegne, tako da toliko o tome tko je vladar šume", dodaje Medak.
Smanjenje ugljičnog otiska
Koncept je, objašnjava nam Marin Medak, da ljudi postanu svjesni toga i da smanje ugljični otisak, a Medak i Galvagno dali su si zadatak da pomognu u razvijanju svijesti kod ljudi da se konzumirati mogu i ostale biljke, koje nisu toliko poznate.
Invazivne vrste kombiniraju sa samoniklim biljem baš zato što žele skrenuti pažnju na to da se na jelovniku ne moraju uvijek naći samo poznate namirnice nego i one koje ljudi još nikad nisu probali.
"Na svijetu postoji 7000 jestivih biljaka koje se mogu konzumirati, a kompletna zapadnjačka civilizacija hrani se sa svega 50 vrsta. Želimo osvijestiti da se samoniklo bilje, koje je najčešće gorko, može kombinirati i s ostalim namirnicama koje ljudi nisu nikad ranije probali", objašnjava nam Medak.
Upitali smo ga i kakve reakcije gostiju očekuju pa kaže kako o tome nisu razmišljali, ali prije svega ih žele zaintrigirati jer je, napominje, to jako važno i cilj je da se o tome sve više priča.
>> Top 10: Ova hrana ima najveći ugljični otisak i najveći utjecaj na okoliš
>> Škotski znanstvenici razvijaju novu hranu s negativnim ugljičnim otiskom
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati