Stiže najluđi Renault 5?

Foto: Renault

PROIZVODNA izvedba jednog od najluđih koncepata u novije vrijeme je sve izglednija. 

Za ovu bombu zadužen je Renault koji je sve bliži ideji proizvodne izvedbe koncepta prikazanog još 2022. godine. Bio je to Renault R5 Turbo 3E, najava treće generacije najradikalnije izvedbe "petice". Pritom, da nema zabune, ovdje Turbo stoji kao i u imenu Porscheovog aduta te predstavlja radikalnu električnu izvedbu. Dakle, turbinama ni traga. 

Da bi mogao dobiti proizvodnu izvedbu, doznao je Auto Express. Pritom je Renaultov šef dizajna jasno dao do znanja da to vozilo "nije visoko na listi prioriteta", ali i nije opovrgnuo vijest o razvoju.

"Očito, svoje ladice punimo skicama svojih snova, a ovo bi bila jedna od njih", rekao je. "Uvijek imamo ideje, svaki dizajner ima svoje automobile iz snova u svojim ladicama."

Na koncu sve se svodi na novac. Kao što je potkraj 2022. godine Luca de Meo rekao, Renault zna kako dovesti ovakav automobil do proizvodnje, ali na koncu se radi o velikoj cijeni koju je potrebno platiti. Ne samo od Renaulta već i od potencijalnog kupca koji će morati izdvojiti stotine tisuća eura za svoj primjerak iz limitirane serije.

Ponovimo gradivo i vratimo se na koncept. Ima stražnji pogon, a dva elektromotora napajaju se iz baterije od 42 kWh, što je dovoljno za nekoliko krugova. Umjesto motora su središnje postavljene komponente elektropropulzije. Daje 380 KS i čak 700 Nm, a nosi se s 1500 kg teškim automobilom. Do 100 km/h stiže za 3.5 sekundi i ne posustaje do 200 km/h.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.