David Cronenberg podijelio koji je horor na njega ostavio najveći utjecaj

Foto: EPA/Screenshot: YouTube

David Cronenberg, poznat po svojim uznemirujućim filmovima, stvara nelagodu i neizvjesnost kod gledatelja.

Redatelj je u početku bio pod utjecajem književnosti, no ubrzo je postao inspiriran radom filmaša poput Kennetha Angera i Eda Emshwillera. Međutim, posebno je istaknuo horor Ne okreći se Nicolasa Roega iz 1973. godine, koji je duboko utjecao na njega svojom sposobnošću da zbuni i uzruja gledatelje.

Priča prati bračni par koji tuguje zbog nedavne smrti svoje kćeri. Nalaze se u Veneciji kada susreću dvije starije sestre, od kojih je jedna vidovita i donosi upozorenje s onog svijeta. Horor je poznat po uznemirujućem tonu i stiliziranoj montaži koja odražava tugu i iskrivljenu stvarnost koju donosi gubitak djeteta.

"Sjećam se da sam ušao u kino i u nekoliko sekundi bio potpuno paraliziran, ali i očaran. Taj film je imao snažan utjecaj na mene; bizarno iščekivanje i gotovo dobrodošlica smrti - sve prikazano na umjetnički, neobičan i apstraktan način, ali vrlo privlačan", rekao je Cronenberg o filmu, prenosi Far Out Magazine.

U Cronenbergovu filmu Zločini budućnosti može se primijetiti utjecaj filma Ne okreći se. Iako nisu izravno povezani, oba filma istražuju slične teme poput ljudske potrebe za kontrolom i razumijevanjem u kontekstu traume i neobjašnjivog, što sugerira da je Ne okreći se mogao imati utjecaj na Cronenbergovo stvaralaštvo.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.