Joker 2 je promašaj, proglašen je najgorim filmom koji se temelji na stripu

Screenshot: YouTube/Warner Bros.

PUBLIKA i kritičari razočarani su filmom Joker: Ludilo u dvoje (Joker: Folie à Deux). Mjuzikl Todda Philipsa, u kojem glavne uloge igraju Joaquin Phoenix i Lady Gaga, dobio je ocjenu D na stranici CinemaScore, koja ocjenjuje filmove na temelju anketa provedenih nakon premijere filma.

Kako piše ComicBook, ovo je jedan od rijetkih slučajeva gdje i kritičari i publika dijele isto mišljenje o nekom filmu inspiriranom DC-jevim stripovima - na Rotten Tomatoesu ima ocjenu 33% na temelju recenzija kritičara i 31% na temelju recenzija prosječnih gledatelja.

 

Osim što Philipsov mjuzikl ima lošiju ocjenu od omraženih filmova Borderlands i Megalopolis, koji na CinemaScoreu imaju ocjenu D+, proglašen je i jednom od najgorih igranih adaptacija stripa.

U 45-godišnjoj povijesti CinemaScorea Joker: Ludilo u dvoje prvi je film temeljen na stripu koji nosi ocjenu D. Prije njega titulu najgore adaptacije stripa nosio je Marvelov film Fantastic Four iz 2015. godine, koji ima ocjenu C-.

Adaptacije stripova koje su dobile ocjenu C+ uključuju filmove Batman & Robin, The Spirit, Jonah Hex, Ghost Rider: Spirit of Vengeance, R.I.P.D., Morbius i Madame Web.

UPOZORENJE Tekst sadrži spoilere! Ako još uvijek ne želite znati detalje iz filma Joker: Ludilo u dvoje, nemojte čitati dalje.

Zašto je Joker 2 dobio tako loše ocjene?

Velik broj obožavatelja Jokera iz 2019. godine smatra da film nije ni trebao dobiti nastavak, a pogotovo ne nastavak koji je mjuzikl. Nije tajna da su filmski mjuzikli jedan od najomraženijih žanrova među gledateljima, zbog čega mnoge marketinške kompanije tijekom promoviranja glazbenih filmova pokušavaju sakriti o kojem je žanru riječ.

Sudeći po recenzijama publike na Rotten Tomatoesu, velik broj gledatelja nije ni znao da je Joker 2 glazbeni film. Dodatni šok dočekao ih je kada su shvatili da film nije klasični mjuzikl s originalnim pjesmama, već jukebox mjuzikl u kojem izvođači pjevaju postojeće pjesme, kao u filmu Mamma Mia.

Gledatelji kojima nije smetala činjenica da je Joker 2 mjuzikl također su razočarani jer im nije jasno što Todd Philips pokušava reći u novom filmu. Za razliku od prvog filma, koji je bio kritika modernog društva u stilu Scorseseovih klasika Kralj komedije i Taksist, novi film opisan je kao isprazni "misery porn", koji je previše fokusiran na mučenje protagonista.

Kap koja je prelila čašu bio je kontroverzni završetak. Naime, u središtu radnje je suđenje Arthuru Flecku (Phoenix) za ubojstva iz prošlog filma. Njegova odvjetnica u obrani tvrdi da Arthur ima disocijativni poremećaj osobnosti, što znači da za zločine nije kriv on, već njegova podvojena ličnost Joker.

No, Arthur na kraju filma priznaje da Joker ne postoji te da je za sve zločine kriv Arthur Fleck - obični muškarac koji pati od psihičkih problema. Policija ga zatim vraća u Arkham, gdje ga drugi pacijent, za kojeg se ispostavlja da je pravi Joker, izbode na smrt. Pacijent si zatim nožem "nacrta" osmijeh na licu, slično Jokeru kojeg je utjelovio Heath Ledger u Vitezu tame.

Ovo su samo neke od kritika na koje je naišao Philipsov najnoviji film. Joker: Ludilo u dvoje mogao bi postati jedan od najvećih holivudskih financijskih neuspjeha 2024. godine. Film je imao premijeru 4. listopada, a u prvom vikendu prikazivanja zaradio je samo 20 milijuna dolara na budžetu od oko 200 milijuna.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.