TIFF zaustavio projekcije kontroverznog dokumentarca o ruskom ratu u Ukrajini

Screenshot: YouTube/@TIFF Trailers

ORGANIZATORI ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Torontu (TIFF) odlučili su zaustaviti projekcije kontroverznog dokumentarnog filma Russians at War zbog prijetnji za javnu sigurnost, piše Variety.

"TIFF je prisiljen obustaviti nadolazeće projekcije filma Russians at War koje su se trebale održati u petak, subotu i nedjelju jer smo postali svjesni značajnih prijetnji festivalskim operacijama i javnoj sigurnosti. Odluka je važeća odmah. Iako čvrsto stojimo iza izjave koju smo podijelili jučer, ova odluka je donesena kako bi se osigurala sigurnost svih posjetitelja festivala, osoblja i volontera", stoji u izjavi.

Dokumentarac Russians at War režirala je rusko-kanadska redateljica Anastasia Trofimova, koja je provela sedam mjeseci na prvim linijama bojišnice u Ukrajini. Njezin film prikazuje rat u Ukrajini iz perspektive ruskih vojnika.

 

Filmsku ekipu razočarala je vijest o prekidu projekcija filma Russians at War.

"Kao producentima, prioritet su nam bile sigurnost i zaštita naše hrabre redateljice, Anastasije Trofimove, iako je i sama prihvatila rizike kako bi snimila svoj dokumentarac. Mislili smo da će ti rizici doći iz Rusije, a ne iz Kanade", izjavili su producenti dokumentarca.

Film Russians at War izazvao je kontroverzu i na Venecijanskom filmskom festivalu, gdje je Trofimova stala u obranu svog filma za koji je rekla da ima antiratnu poruku.

Ovaj utorak oko 400 prosvjednika okupilo se u Torontu kako bi prosvjedovalo protiv prikazivanja filma koji je prozvan ruskom propagandom. Prosvjednici su nosili natpise na kojima je pisalo "Russians at War opravdava i radi žrtve od ubojica i silovatelja" i "Ruska propaganda ubija".

Iako su organizatori TIFF-a početkom tjedna izjavili da će film biti prikazan na festivalu unatoč prosvjedima, promijenili su mišljenje nakon što su se pojavile značajne prijetnje za javnu sigurnost.

"Ovo je bila izuzetno teška odluka. Kada biramo filmove, vodimo se misijom TIFF-a, našim vrijednostima i našim principima. Vjerujemo da je ovaj film zaslužio svoje mjesto u programu našeg festivala i predani smo njegovom prikazivanju kada to bude sigurno", poručili su organizatori.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.