3 fermentirane namirnice koje poboljšavaju metabolizam, prema savjetnici za prehranu

Foto: Shutterstock

Zdravlje crijeva povezano je s gotovo svim ostalim aspektima našeg blagostanja. Zdrav crijevni sustav može igrati osobito važnu ulogu u mršavljenju. Da bi crijevna mikrobiota bila u najboljoj mogućoj formi, ključno je održavati pravilnu prehranu. Mnoge od najboljih namirnica za zdravlje crijeva, koje trebamo uključiti u prehranu, spadaju pod fermentiranu hranu.

Te namirnice već su dugo hvaljene zbog svoje sposobnosti poboljšanja zdravlja crijeva, ali pružaju i niz drugih dobrobiti. Bogate su probioticima, vlaknima i esencijalnim hranjivim tvarima, podržavaju probavu, reguliraju apetit i čak poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari.

Dakle, koje su neke od najboljih fermentiranih namirnica za sretnija crijeva i vitkiji trbuh? Evo koje je istaknula osobna trenerica, savjetnica za prehranu i medicinska sestra, Monelle Burrus.

1. Kiseli kupus

Kiseli kupus odličan je i ukusan izbor za zdravlje crijeva. Bogat je vlaknima i probioticima koji zajedno podržavaju probavu i osjećaj sitosti. "Vlakna pojačavaju osjećaj sitosti, što može pomoći u sprječavanju prejedanja, dok su probiotici dio metabolizma tijela", objašnjava Burrus za SheFinds. Ova kombinacija čini kiseli kupus izvrsnom opcijom za smanjenje žudnje i održavanje zdrave težine.

2. Kimchi

Slično kao i kiseli kupus, kimchi je također prepun probiotika i vlakana. Osim toga, izuzetno je ukusan. "Najzačinjeniji dijelovi kimchija mogu čak malo ubrzati metabolizam, a vlakna će vas duže držati sitima, smanjujući šanse za prejedanje", napominje Burrus. Kimchi svojim probiotičkim sadržajem podržava zdravu probavu, čineći ga idealnim dodatkom svakodnevnoj prehrani za zdravlje crijeva i kontrolu težine.

3. Kefir

Ovaj fermentirani napitak od jogurta može značajno poboljšati zdravlje zahvaljujući probioticima i proteinima koje sadrži. "Kefir pomaže u obnovi mišića, što je vrlo važno tijekom mršavljenja", ističe Burrus. Probiotici u kefiru ne samo da poboljšavaju probavu, već pomažu i u razgradnji drugih hranjivih tvari, osiguravajući da tijelo maksimalno iskoristi obroke. Proteini također podržavaju održavanje mišića, što je ključno za zdrav metabolizam.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.