Tri vrste ribe koje trebate češće jesti ako želite povećati razinu vitamina D

Foto: Pexels

VITAMIN D ključan je za održavanje zdravih kostiju, podržavanje imunološke funkcije i regulaciju raspoloženja. Briga o dovoljnom dnevnom unosu vitamina D posebno je važna tijekom hladnijih mjeseci, kada mnogi provode znatno manje vremena na suncu. Ovaj vitamin možete unijeti kroz suplemente, ali i konzumacijom namirnica koje su prirodno bogate njime.

Kako izvještava Eating Well, preporučeni dnevni unos vitamina D za većinu odraslih osoba iznosi 600 IU (međunarodna mjerna jedinica za učinak ili biološku aktivnost neke tvari), a povećava se na 800 IU za osobe starije od 70 godina. Izdvojili su tri vrste ribe koje su bogate vitaminom D i koje biste trebali češće jesti.

Pastrva

Pastrva je izvrstan izvor vitamina D; porcija od 85 grama osigurava 645 IU, što je više od 100 posto dnevnog preporučenog unosa za većinu odraslih osoba. To je čini jednim od najbogatijih prirodnih izvora vitamina D. Osim vitamina D, pastrva je bogata visokokvalitetnim proteinima i omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u borbi protiv upala i podržavaju zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Losos

Losos je jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina D. Porcija kuhanog lososa od 85 grama osigurava oko 570 IU vitamina D, pokrivajući oko 95 posto vaših dnevnih potreba. Divlji losos obično ima više vitamina D nego uzgojeni, ali oba su odlični izvori. Također, losos je bogat omega-3 masnim kiselinama koje podržavaju zdravlje mozga i srca te pomažu smanjiti upale, piše Eating Well.

Srdele

Samo dvije srdele osiguravaju 46 IU vitamina D, što je nešto više od količine koju ćete pronaći u jednom jajetu. Srdele su također bogate kalcijem, vitaminom B12 i omega-3 masnim kiselinama, što ih čini izvrsnim izborom za podržavanje zdravlja kostiju i srca. Osim toga, ako ih kupite konzervirane, brzo su i lako rješenje za dodavanje proteina i hranjivih tvari u vaša jela. Srdele su savršene na tostu, u salatama ili pomiješane s tjesteninom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.