Dodajte dva sastojka u jaja kako biste smanjili moždanu maglu i izoštrili pamćenje

Foto: Shutterstock

KAKO stare, mnogi pojedinci imaju sve slabije pamćenje i počinju osjećati moždanu maglu, stanje koje podrazumijeva privremeni osjećaj smanjene mentalne oštrine. Međutim, na ova stanja možete utjecati na više načina, a jedan od najboljih je prehranom. Određene namirnice, koje vjerojatno jedete svakodnevno, mogu pomoći u održavanju zdravije kognitivne funkcije.

Neuroznanstvenica Patricia Granek za She Finds izdvojila je dvije odlične namirnice koje možete dodati u jaja, posebno nakon četrdesete godine, kako biste smanjili moždanu maglu i izoštrili pamćenje. Kao dvije namirnice koje biste češće trebali jesti s jajima, neuroznanstvenica je izdvojila brokulu i chia sjemenke. 

Brokula

Ovo zeleno povrće obiluje širokim rasponom esencijalnih hranjivih tvari, uključujući antioksidanse i vitamin K. Prema Graneku, istraživanja su pokazala da "antioksidansi smanjuju oksidativni stres, koji je povezan s padom kognitivnih sposobnosti kako starimo".

Antioksidansi u brokuli igraju vrlo važnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu pridonijeti kognitivnom opadanju. Također, vitamin K, kojeg ima mnogo u brokuli, ključan je za podršku zdravlju mozga i kognitivnoj funkciji.

Granek ističe da je vitamin K "uključen u stvaranje sfingolipida, vrste masti koja se gusto nakuplja u moždanim stanicama. To znači da uključivanje brokule u prehranu može ojačati strukturalni integritet moždanih stanica i podržati kognitivnu dobrobit."

Chia sjemenke

Chia sjemenke su bogate omega-3 masnim kiselinama, posebno alfa-linolenskom kiselinom (ALA). Dr. Granek ističe važnost omega-3 za zdravlje mozga, posebno kako starimo.

"Omega-3 masne kiseline doprinose održavanju normalne funkcije mozga, a studije sugeriraju vezu između razine omega-3 i poboljšane memorije te kognitivnih performansi kod starijih odraslih osoba", tvrdi ona.

Dodavanje chia sjemenki u prehranu može pružiti izvrstan izvor esencijalnih masnih kiselina, što potencijalno pomaže u očuvanju kognitivnih sposobnosti i poboljšanju memorije. Ako to nije dovoljno, ove male, ali hranjive sjemenke, također su sjajan sastojak za gubitak kilograma.

Za početak možete probati pripremiti kajganu s brokulom i chia sjemenkama. Nasjeckajte malo brokule i pržite je u tavi dok ne omekša. U zdjeli umutite 2-3 jaja i dodajte 1-2 žlice chia sjemenki. Smjesu jaja prelijte preko pirjane brokule i kuhajte, lagano miješajući, dok se jaja ne isprže. Za dodatni okus posolite, popaprite i dodajte začine po želji! Uvijek možete dodati i više povrća, poput špinata, gljiva ili luka, za još više okusa i hranjivih sastojaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.