Liječnik: Izbjegavajte dva uobičajena dodatka jer mogu dovesti do problema s jetrom

Foto: Shutterstock

Dodaci prehrani često se reklamiraju kao prirodan i koristan način za poboljšanje zdravlja i popunjavanje nutritivnih praznina. Međutim, iako mnogi dodaci mogu pružiti esencijalne hranjive tvari, neki mogu štetiti ako se uzimaju u prekomjernim količinama.

Jedan od organa koji najviše pati od prekomjernog uzimanja dodataka prehrani je jetra. Važno je razumjeti načine na koje neki dodaci mogu oštetiti jetru jer su, prema istraživanjima, slučajevi toksičnosti i oštećenja jetre uzrokovani dodacima prehrani u porastu.

Stoga je liječnik dr. Rimas Geiga upozorio na dva potencijalno opasna dodatka.

1. Ekstrakt zelenog čaja

Ekstrakt zelenog čaja poznat je po svojim antioksidativnim svojstvima, prvenstveno zbog visokih koncentracija katehina, kao što je epigalokatehin galat (EGCG).

Međutim, dr. Geiga za SheFinds upozorava: "Iako zeleni čaj ima brojne koristi, visoke koncentracije katehina u ekstraktu zelenog čaja mogu izazvati oksidativni stres u jetri, što dovodi do hepatotoksičnosti." Taj oksidativni stres može se očitovati kao povišeni jetreni enzimi, a u ozbiljnim slučajevima, akutni hepatitis.

Kako bi se smanjili ovi rizici, preporučuje se ograničiti unos na najviše 300 miligrama dnevno te razmotriti konzumaciju zelenog čaja kao sigurniju alternativu.

2. Kurkuma

Nedavna studija otkrila je da su oštećenja jetre izazvana lijekovima u porastu u SAD-u, a dodaci poput kurkume su među čestim uzrocima. Laka dostupnost ovih dodataka, bilo kroz online kupnju ili bez recepta, znatno je pridonijela ovom porastu. Dodaci kurkume popularni su zbog aktivnog sastojka kurkumina. Liječnik navodi da kurkumin ima snažna protuupalna i antioksidativna svojstva.

Međutim, studija je pokazala da može povećati rizik od oštećenja jetre, bubrežnih kamenaca, pa čak i zatajenja jetre, ako se uzima u prekomjernim količinama.

Dakle, iako dodaci poput ekstrakta zelenog čaja i kurkume nude zdravstvene koristi, ključno je biti oprezan prilikom uzimanja u visokim dozama. Oba su povezana s mogućim problemima s jetrom – ekstrakt zelenog čaja može izazvati oksidativni stres, dok kurkuma može dovesti do oštećenja jetre ako se pretjerano konzumira.

Kako bismo zaštitili zdravlje jetre, najbolje je pridržavati se umjerenih doza i razmotriti sigurnije alternative poput pijenja zelenog čaja ili korištenja kurkume u hrani, umjesto svakodnevnog uzimanja dodataka. Osim toga, važno je posavjetovati se s medicinskim stručnjakom prije dodavanja novih dodataka u rutinu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.