Izbjegavajte ih: 3 vrste hrane i pića koje mnogi vole, a mogu naštetiti zdravlju srca

Foto: Pexels

RAZLIČITE slastice, grickalice i napici puni šećera nezaobilazan su dio svakodnevice mnogih. Mnogi ih vole zato što su im ukusni i osjećaju se bolje, ali redovita i pretjerana konzumacija ove vrste hrane i pića zapravo može loše utjecati na zdravlje, povisiti krvni tlak, potaknuti upale i pridonijeti debljanju, a svime time mogu narušiti zdravlje srca.

Skupina dijetetičarki, Lisa Richards, Cathrine Gervacio i Valerie Maclin, za SheFinds je izdvojila koje biste obožavane namirnice i vrste pića trebali idealno izbjegavati ili barem značajno smanjiti konzumaciju.

Mozzarella štapići

Mozzarella štapići su slastica u kojoj brojni ljudi uživaju na različite načine. Mogu se jesti sami, kao prilog jelima ili samo s umakom. Ako volite pravi sir, vjerojatno ste ljubitelj prženih mozzarella štapića, ali ova popularna grickalica može biti štetna za zdravlje srca.

"Mozzarella štapići smatraju se grickalicom koja začepljuje arterije zbog visokog sadržaja nezdravih masnoća i rafiniranih ugljikohidrata. Obično su obloženi tijestom i prženi u ulju, što im ne samo povećava kalorijski sadržaj, već dodaje i trans masti i zasićene masnoće iz ulja za prženje", objašnjava Richards.

Dodaje da "trans-masti i zasićene masti podižu razinu LDL (lošeg) kolesterola, doprinoseći nakupljanju plaka u arterijama, što povećava rizik od ateroskleroze i srčanih bolesti". 

Energetska pića

Mnogi dodatnu dozu kofeina i energije potraže u energetskim pićima. Međutim, Gervacio upozorava da redovita konzumacija ovih slatkih, kofeinskih napitaka može dugoročno biti opasna za srce, potencijalno vodeći do ozbiljnih zdravstvenih problema.

"U energetskim napicima obično ima kofeina i šećera, što može povisiti krvni tlak i učiniti arterije krutima", kaže Gervacio. "Kofein privremeno povisuje krvni tlak stimulirajući oslobađanje adrenalina", tvrdi Gervacio.

Također, velik problem energetskih pića je i puno šećera koji se nalazi u njima. Dijetetičarka savjetuje što konzumirati umjesto ovih napitaka. "Umjesto energetskih napitaka, odaberite zeleni čaj ili crnu kavu za osjećaj energije i budnosti, ali i njih konzumirajte umjereno", savjetuje ona.

Slastice poput krafni, pita i slatkih peciva

Slastice u kojima mnogi od nas uživaju i vole ih jesti, često su pržene i prepune šećera te nezdravih masnoća, što ih čini visokokaloričnima i bogatima zasićenim mastima koje mogu povisiti kolesterol. Također, Maclin je izdvojila i mnogima omiljene cimet-rolice koje su bogate šećerom i zasićenim mastima, čime utječu na loš kolesterol i pridonose debljanju.

"Peciva od šećera, bijelog brašna i trans masti potiču debljanje i začepljuju arterije. Birajte cjelovite žitarice, prirodne zaslađivače i tamnu čokoladu kako biste zadovoljili želju za slatkim bez štete", objašnjava dijetetičarka za SheFinds.

Iako smatra kako nije nužno da sve ove namirnice i napitke u potpunosti izbacite iz prehrane, što bi bilo najbolje, važno je da pazite na količinu. 

"Umjerenost je ključna. Odaberite jednu ili dvije poslastice, ali većinu vremena fokusirajte se na uravnotežene, minimalno prerađene obroke. Male promjene čine veliku razliku. Domaća kuhinja vaša je najbolja strategija." - zaključuje ona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.