50 grama sušenih vrganja košta skoro 7 eura, evo kako ih osušiti kod kuće

Foto: Index

OVIH dana pišemo o gljivama - vrganji su se vratili na tržnice, a u dućanima se mogu pronaći oni sušeni. Za razliku od nekih drugih sušenih namirnica, vrganjima je okus tako još intenzivniji, a često i dublji od svježih gljiva.

Mogu se koristiti tijekom cijele godine, a kada se rehidriraju (namoče u vodi ili juhi), ponovo postaju mekani, ali zadržavaju nešto čvršću, mesnatu teksturu. Obogaćuju juhe, umake, rižota ili variva, a praktični su za upotrebu kada trebamo brzo i aromatično jelo. 

>> Počela je sezona gljiva: Na ove stvari treba paziti kada ih imate kod kuće

U Sparu smo naišli na paketić od 50 grama sušenih vrganja po cijeni od 6.63 eura. U odnosu na prosječne cijene ovakvih proizvoda prošle godine, cijena je porasla za oko 2.50 eura, što je skoro nekadašnjih 20 kuna. Cijena im svakako nije niska, no kako su sušene gljive zaista vrijedan proizvod za imati kod kuće, podsjetit ćemo kako ga možete pripremiti i sami - ako ste nabavili svježe vrganje, i dio njih možete osušiti. 

Kako ih sušiti kod kuće

Iako je najbrži način za sušenje gljiva korištenje dehidratora, većini je ipak najdostupnija obična pećnica. Za sušenje ovom metodom trebat ćete očistiti i narezati gljive - nemojte ih prati, nepravilnosti i nečistoće odstranite nožem, a možete koristiti i grubi kist. Odrežite samo donji, tvrdi dio stapke, a sve ostalo je iskoristivo i ima jaku aromu. Režite ih na debljinu od nekoliko milimetara (idealno oko 3 mm) - debljim gljivama trebat će dulje da se osuše. Pazite da ih režete ravnomjerno kako bi se sve gljive ravnomjerno sušile.

Položite ploške vrganja na rešetku ili lim za pečenje prekriven papirom za pečenje. Ostavite dovoljno prostora između komadića kako bi zrak mogao cirkulirati. Stavite ih u pećnicu i sušite na temperaturi od 50 do 60 stupnjeva - što je temperatura niža i sušenje sporije, to će vrganji zadržati jači okus, pa ih možete sušiti i na 40 stupnjeva.

Vrata pećnice možete odškrinuti kako bi vlaga mogla izlaziti i time ubrzati sušenje. Ovisno o debljini gljiva i radu pećnice, vrijeme sušenja može varirati - okvirno, sušite ih sat vremena, pa ih preokrenite na drugu stranu i sušite još sat vremena u pećnici. Kada su potpuno suhe, moraju imati hrskavu teksturu i biti krhke i lomljive.

Kako ih čuvati

Nakon sušenja, čuvajte ih u hermetički zatvorenim posudama ili vrećicama na suhom i tamnom mjestu. Gljive u ovakvom obliku mogu vam potrajati i više od godine dana. 

Evo i nekih nama omiljenih recepata s vrganjima, za koje možete koristiti i one sušene. 

1. Krem juha od vrganja

Jedna od onih juha kojoj se svi vesele, a tanjuri se ubrzo isprazne. Možete ju pripremati od svježih ili sušenih vrganja, a recept pronađite ovdje

2. Rižoto od vrganja

Omiljen i jednostavan za pripremu, a iako se u originalu radi od svježih vrganja, sušeni će mu dati još jaču aromu. Recept je ovdje

3. Umak od gljiva s kiselim vrhnjem

Kremasti umak koji upotpunjava brojna jela s mesom, ali i ona bez njega. Kombinirajte ga uz rižu, tjesteninu ili što god želite i volite. Recept pogledajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.