MNOGI povjesničari hrane vjeruju kako je kolač od mrkve nastao od slastica koje su Europljani pripremali u srednjem vijeku kada je šećer bio iznimno skup i teško dostupan, pa su mnogi koristili mrkvu kao zamjenu. Na kolače s mrkvom danas smo svi već navikli, ali korištenje cikle u pripremi slastica mnogima će vjerojatno zvučati čudno.
Dobra vijest je da ovaj kolač od cikle okusom ne podsjeća na ciklu, kao što ni kolač od mrkve nema okus mrkve, ali mu cikla pruža topao zemljani okus koji će se svidjeti i odraslima i djeci. Sadrži manje šećera od većine kolača, ali ga uvijek možete premazati jednostavnom glazurom od vrhnja i šećera u prahu ili samo posuti željenom količinom šećera u prahu.
Cikla je bogata prirodnim šećerima, ali sadrži i dovoljnu količinu vitamina i minerala da bi se smatrala zdravim dodatkom mnogim jelima, a ovaj je kolač bogatiji cinkom od ijedne slastice koju ste do sada imali prilike probati.
Priprema
U zdjelu prosijte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i cimet, a u drugoj zdjeli izmiksajte ulje sa šećerom dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte jedan po jedan žumanjak, a od bjelanjaka izradite čvrsti snijeg. Sirovu ciklu ogulite i sitno naribajte, a preporučujemo da koristite jednokratne rukavice jer cikla na koži ostavlja jarku crvenu boju.
U smjesu jaja, ulja i šećera dodajte naribanu ciklu i sve dobro promiješajte. Dodajte naribanu koricu limuna, limunov sok, orahe i grožđice te nakon kratkog miješanja dodajte suhe sastojke.
Kad ste sve zajedno sjedinili u glatku smjesu, lopaticom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Pripremljenu smjesu ulijte u kalup za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva 55 minuta. Kolač od cikle po receptu po kojem ga mi uvijek pečemo možete pronaći na ovom linku.