AKO imate viška tikvica i ne stignete sve pojesti, a nikako ne želite da propadnu, spremite ih za zimu. Isto vrijedi i za sve one koji se ni dok vani pada snijeg ne žele odreći okusa sredine ljeta.
Zamrzavanje
Zamrzavanje tikvica je jednostavan način čuvanja svježih plodova. Možete ih zamrznuti u obliku kolutića, kockica ili trakica, pa čak i naribati i kasnije ih dodati tijestu, palačinkama ili dodati u popečke. Prije zamrzavanja ih možete, ali i ne morate, blanširati - ipak će biti boljeg okusa i duže će trajati ako ih kratko prokuhate u kipućoj vodi.
Ovaj dio procesa zamrzavanja neće vam oduzeti puno vremena, ali će produžiti rok trajanja. Postupak blanširanja utječe i na boju namirnice pa će tikvice i nakon odmrzavanja ostati zelene. Ovo omiljeno ljetno povrće počinje se brati već u svibnju, a traju do kraja srpnja ili kolovoza, ovisno o kojoj se sorti radi. Za zamrzavanje ih je potrebno brati početkom ljeta dok su još male i mlade.
Pripazite kod kupnje
Kada kupujete tikvice u trgovini ili na tržnici, obavezno obratite pažnju na koru koja mora biti svježa, glatka i zelene boje, nikako ne smećkaste. Kora ne smije biti oštećena niti smežurana, a plod mora biti ubran zajedno s peteljkom. Dužina ploda treba biti od 10 do 15 cm, a one veće imat će dosta koštica u sredini koje morate izdubiti. Naravno, ima i onih gigantskih, ali tu računajte da sredina neće biti iskoristiva.
Zamrznute tikvice nije potrebno odmrzavati prije kuhanja ili prženja te ih je dovoljno staviti u vodu i na tavu te dalje termički obrađivati. Zamrzavanje je jedan od najčešćih načina čuvanja tikvica za zimu, no postoje još dva nama jednako zanimljiva i ukusna - kiseljenje i mariniranje. U nastavku su recepti.