BUNDEVARA ili savijača od bundeve slastica je karakteristična za naše područje, a pravi se uglavnom ujesen, kada vlada sezona bundeva. Slično kao i kod savijače od jabuke ili sira, kore se pune naribanom bundevom i dodatkom začina poput muškatnog oraščića ili cimeta, a rezultat je kolač prepun okusa.
Uz ostale recepte s bundevom, koje smo izdvojili ovdje, ove jeseni obavezno radimo i bundevaru, a još jedan recept za ovu savijaču pronašli smo u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? - podijelila ga je čitateljica Stela Erdeg, koja tvrdi da je njezina bundevara sočna i ukusna. Evo kako ju pripremiti.
Potrebni sastojci
Za pripremu bundevare bit će vam potrebne kore za savijače, a za nadjev i preljev trebat će vam:
- bundeva
- jaja
- šećer
- cimet
- jogurt
- griz
- prašak za pecivo
- vanilin šećer
- ulje.
Kako se priprema
Bundevu naribajte, dodajte 4 žlice šećera i cimet pa ostavite sa strane dok pripremate nadjev. Za nadjev prvo odvojite žumanjke od bjelanjaka, bjelanjke umutite mikserom pa im postepeno dodajte šećer. Dodajte žumanjke i ostale sastojke i umutite.
Koru premažite preljevom i ponovite postupak s drugom korom, a na treću koru stavite nadjev od bundeve i zarolajte. Dobit ćete četiri štruce, a na kraju ih premažite ostatkom preljeva. Pecite 40 minuta na 180 stupnjeva.
Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.