MLJEVENU junetinu uvijek je dobro imati u zamrzivaču jer od nje možete napraviti čuda - od faširanaca i sarme do ćufti i lasagna bolognese. No, što kada smrznutu mljevenu junetinu zaboravite na vrijeme izvaditi iz zamrzivača? Ne brinite, nije kraj svijeta - ako znate najbolji način za odmrzavanje.
Na portalu The Kitchn proveli su koristan eksperiment u kojemu su isprobali pet različitih metoda odmrzavanja mljevene junetine. Jednake komade mljevene junetine podijelili su u vrećice za zamrzavanje jednake veličine i zamrznuli ih preko noći, a zatim se bacili na odmrzavanje. Evo do kakvih su zaključaka došli.
1. Odmrzavanje u mikrovalnoj
Za odmrzavanje mljevene junetine u mikrovalnoj pećnici pomoću postavke odmrzavanja koju većina mikrovalnih pećnica ima bilo je potrebno 6 do 7 minuta. No ova se metoda pokazala najgorom jer se junetina odmrznula neravnomjerno.
Nakon 5 minuta neki dijelovi mesa još su uvijek bili malo smrznuti, dok su drugi dijelovi već bili potpuno odmrznuti i počeli su se kuhati. Osim toga, dosta tekućine iz mesa se razlilo po tanjuru. Ova je metoda dobila ocjenu 4/10.
2. Odmrzavanje u hladnoj vodi (uz mijenjanje vode svakih 15 minuta)
Odmrzavanje u hladnoj vodi jedna je od najčešćih metoda odmrzavanja. Ključno je da se meso stavi u zdjelu s vrlo hladnom vodom te da se ta voda mijenja svakih pola sata kako bi se postupno zagrijavala i kako bi se spriječio nastanak bakterija.
No, u ovom eksperimentu voda se mijenjala svakih 15 minuta kako bi se ispitalo hoće li se meso brže odmrznuti. Junetina se ravnomjerno odmrzavala, a za potpuno odmrzavanje bilo je potrebno sat vremena. Ova metoda dobila je ocjenu 7.5/10 jer ipak nije bilo potrebno toliko često mijenjati vodu.
3. Odmrzavanje ispod mlaza hladne vode
Ovo je još jedna metoda koja se obično preporučuje za sigurno i učinkovito odmrzavanje mljevene junetine, a uključuje stavljanje paketa smrznute mljevene junetine ili u sudoper ili u zdjelu i puštanje hladne vode preko njega dok se meso ne otopi.
Ova je metoda funkcionirala prilično dobro, a nakon sat i tri minute mljevena junetina bila je potpuno odmrznuta. Ipak, najveća mana ove metode, kao što vjerojatno pretpostavljate, je to što voda mora teći sat vremena. Ova je metoda dobila ocjenu 8/10.
4. Odmrzavanje u hladnoj vodi (uz mijenjanje vode svakih pola sata)
Ova je metoda najpreporučljivija za sigurno, ali vrlo brzo odmrzavanje mljevene junetine, a i u eksperimentu se pokazala sjajnom i zaradila je ocjenu 9.5/10. Uz minimalno rukovanje mesom i vodom, meso se odmrznulo za točno sat vremena.
5. Odmrzavanje preko noći, u hladnjaku u plastičnoj vrećici
Ova je metoda najbolja i najlakša jer vaš hladnjak obavlja većinu posla. Meso jednostavno stavite iz zamrzivača u hladnjak i ostavite preko noći. U ovom se eksperimentu junetina odmrznula nakon puna 24 sata, a bila je mekana, ravnomjerno odmrznuta i spremna za upotrebu. Ova je metoda dobila ocjenu 10/10.