Speculaas namaz u dućanima košta 2.89 eura, evo kako ga sve možete iskoristiti

Foto: Index

MALO ŠTO nas asocira na blagdane kao taj specifičan miris i okus speculaas keksića, koji se tradicionalno peku uoči blagdana svetog Nikole u Nizozemskoj i Belgiji te uoči Božića u Njemačkoj.

Ovi su keksi lagano zapečeni i vrlo hrskavi, a prave se od uobičajenih sastojaka za kekse kao što su brašno, maslac, šećer, prašak za pecivo i začini. Ono što ih čini toliko posebnima upravo su začini, a najčešći začini koji se koriste su muškatni oraščić, đumbir, bijeli papar, cimet i kardamom. 

Upravo su začini zahvalni za njihov specifičan okus koji toliko volimo, a ljubitelje speculaas keksa posebno je razveselila vijest da postoji i speculaas namaz. O njemu smo vam pisali još prošle godine, kada smo ga pred blagdane pronašli u jednoj trgovini, a sada smo ga ponovo pronašli, i to u Lidlu, po cijeni od 2.89 eura za teglicu.

Odabrati možete onaj s komadićima keksa ili bez njih, a speculaas namaz možete koristiti na razne načine u kulinarstvu - njime možete premazati palačinke pa tako i palačinkama dati malo božićnog okusa (najbolji recept za najmekše palačinke je ovdje), a nama je posebno drag recept za Speculaas tortu u koju, osim namaza, idu i omiljeni Speculaas keksi.

Potrebni sastojci

Speculaas torta s karameliziranim biskvitom i svilenkastom kremom savršen je desert za ovo predblagdansko vrijeme (posebno ako imate i rođendan u ovom periodu, pa može poslužiti i kao rođendanska torta), a za njezinu pripremu će vam, osim Speculaas keksa i namaza, trebati i:

  • jaja
  • mlijeko
  • šećer
  • maslac
  • ulje
  • aroma vanilije
  • oštro brašno
  • prašak za pecivo
  • mascarpone
  • slatko vrhnje
  • tamna čokolada.

Kako se priprema

Kekse sameljite, umutite jaja, dodajte šećer, zatim mlijeko, maslac, ulje i mljevene kekse. Dodajte brašno i prašak za pecivo te aromu vanilije i dobro sjedinite sve sastojke. Pecite na 170 stupnjeva 20-ak minuta.

Pomiješajte sir i Speculaas namaz, u to dodajte pripremljeni šlag od slatkog vrhnja. Na biskvit namažite kremu i ostavite da se malo ohladi. Na vrh stavite pripremljeni ganache (zagrijte slatko vrhnje i ubacite sjeckanu čokoladu pa miješajte da se sve spoji).

Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.