BLAGDANI se bliže, a ako ste u potrazi za blagdanskim keksićima koji mogu biti i bez glutena, s različitim punjenjima i glazurama, naša čitateljica Marijana Kapa Ex Jurić podijelila je super recept. Pronašli smo ga u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?, a ove keksiće možete premazati čime god želite, bilo čokoladom, marmeladom ili domaćom karamelom.
Riječ je o keksićima od bademovog brašna s namazom od domaće karamele, a dio keksića čitateljica je punila marmeladom te na neke od njih stavila glazuru od bijele čokolade i posipala ih poprženim lješnjacima. Vi svoje keksiće možete prilagoditi svom ukusu, a ako ih poželite premazati domaćom karamelom, u nastavku imamo recept i za to.
Potrebni sastojci
Za pripremu keksića i domaće karamele trebat će vam:
- glatko brašno
- bademovo brašno
- maslac
- šećer u prahu
- vanilin šećer
- jaja
- slatko vrhnje
- marmelada po želji
- otopljena bijela čokolada
- sjeckani poprženi lješnjaci
Kako ih napraviti
Prvo napravite tijesto za keksiće. Izmiješajte suhe sastojke i dodajte prosijano brašno i maslac te na kraju jaja. Tijesto umijesite rukama, izvaljajte ga i modlama izrežite keksiće. Poslažite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, stavite ih nakratko u hladnjak, a zatim pecite desetak minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva.
Kad se ohlade, premažite ih po želji, a mogu se samo posuti šećerom u prahu ili umočiti u čokoladu. Možete ih premazati marmeladom te dodatno ukrasiti otopljenom bijelom čokoladom i posuti sjeckanim poprženim lješnjacima. Ako se odlučite premazati ih karamelom, domaću ćete karamelu napravite tako da prvo na laganoj vatri rastopite šećer uz stalno miješanje.
Dodajte maslac i slatko vrhnje, koje ste prethodno malo zagrijali (vrhnje dodajte u nekoliko navrata, ne odjednom). Miješajte i onda opet vratite na laganu vatru, nastavite miješati i dodajte pola žličice soli. Karamelu ohladite pa njome premažite keksiće.
Cijeli recept za ove keksiće pronađite ovdje.