Keksiće od bademovog brašna s domaćom karamelom sigurno pravimo za blagdane

Foto: Marijana Kapa Ex Jurić

BLAGDANI se bliže, a ako ste u potrazi za blagdanskim keksićima koji mogu biti i bez glutena, s različitim punjenjima i glazurama, naša čitateljica Marijana Kapa Ex Jurić podijelila je super recept. Pronašli smo ga u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?, a ove keksiće možete premazati čime god želite, bilo čokoladom, marmeladom ili domaćom karamelom.

Riječ je o keksićima od bademovog brašna s namazom od domaće karamele, a dio keksića čitateljica je punila marmeladom te na neke od njih stavila glazuru od bijele čokolade i posipala ih poprženim lješnjacima. Vi svoje keksiće možete prilagoditi svom ukusu, a ako ih poželite premazati domaćom karamelom, u nastavku imamo recept i za to.

Potrebni sastojci

Za pripremu keksića i domaće karamele trebat će vam:

  • glatko brašno
  • bademovo brašno
  • maslac
  • šećer u prahu
  • vanilin šećer
  • jaja
  • slatko vrhnje
  • marmelada po želji
  • otopljena bijela čokolada
  • sjeckani poprženi lješnjaci

Kako ih napraviti

Prvo napravite tijesto za keksiće. Izmiješajte suhe sastojke i dodajte prosijano brašno i maslac te na kraju jaja. Tijesto umijesite rukama, izvaljajte ga i modlama izrežite keksiće. Poslažite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, stavite ih nakratko u hladnjak, a zatim pecite desetak minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva.

Kad se ohlade, premažite ih po želji, a mogu se samo posuti šećerom u prahu ili umočiti u čokoladu. Možete ih premazati marmeladom te dodatno ukrasiti otopljenom bijelom čokoladom i posuti sjeckanim poprženim lješnjacima. Ako se odlučite premazati ih karamelom, domaću ćete karamelu napravite tako da prvo na laganoj vatri rastopite šećer uz stalno miješanje.

Dodajte maslac i slatko vrhnje, koje ste prethodno malo zagrijali (vrhnje dodajte u nekoliko navrata, ne odjednom). Miješajte i onda opet vratite na laganu vatru, nastavite miješati i dodajte pola žličice soli. Karamelu ohladite pa njome premažite keksiće.

Cijeli recept za ove keksiće pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.