Mađari u svoju pitu od jabuka stavljaju jedan neobičan, ali bitan sastojak. Evo koji

Foto: Shutterstock

PITA OD JABUKA pravi je jesenski klasik koji uvijek pravimo u ovo doba godine. Kombinacija prhkog tijesta i slatkog nadjeva od jabuka i cimeta uvijek je dobra ideja, a sada smo pronašli jednu malo drugačiju verziju pite od jabuka, onu kakvu prave naši susjedi Mađari.

Ista, a opet različita

Mađarska pita od jabuka u osnovi je vrlo slična onoj kakvu poznajemo - radi se o piti s prhkim tijestom i bogatim nadjevom od jabuka, no Mađari svoju pitu ipak prave na malo drugačiji način. Njihov nadjev puno je bogatiji jer u njihovu pitu ide gotovo dvostruko više nadjeva nego u našu, a Mađari dodaju još jedan sastojak koji mi ne dodajemo.

Prije nego što na tijesto stave nadjev od jabuka, oni ga posipaju krušnim mrvicama, koje pokupe višak soka od jabuka i sprječavaju da se tijesto razmoči i postane gnjecavo, već ostane prhko i ukusno. Na kraju oni svoju pitu premažu žumanjcima, a u nastavku imamo i točan recept za mađarsku verziju pite od jabuka.

Potrebni sastojci

Za mađarsku pitu od jabuka trebat će vam:

  • glatko brašno
  • maslac
  • jaja
  • šećer
  • jabuke
  • cimet
  • klinčić 
  • muškatni oraščić
  • krušne mrvice
  • šećer u prahu

Kako se priprema

Prvo napravite tijesto - pomiješajte brašno, maslac i dva jaja te od toga zamijesite glatko tijesto i podijelite ga na dva dijela. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku između pola sata i sat vremena. Dok je tijesto u hladnjaku, jabuke ogulite i naribajte ih pa ih ostavite da puste sok.

Razvaljajte prvi dio tijesta i stavite ga u lim za pečenje pa ga pospite polovinom krušnih mrvica. Jabuke ocijedite, dodajte im začine i šećer. Promiješajte nadjev pa ga rasporedite po tijestu i pospite ga ostatkom krušnih mrvica. Ostatak tijesta razvaljajte i njime prekrijte jabuke te ga lagano izbockajte vilicom. 

Pitu premažite umućenim žumanjcima i stavite peći na 180 stupnjeva oko 45 minuta. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.