Našli smo tri savršena recepta za pincu (sirnicu) domaćih food blogerica

Foto: Marija Herjavić Jerkić

AKO nemate svoj provjereni recept kojeg se držite godinama, ali i ako ga imate, a baš želite probati nešto novo, donosimo vam tri recepta za pincu domaćih food blogerica.

1. Cukar i Sol by Matea

"Ne znam za vas, ali meni Uskrs nije Uskrs bez pogače (sirnice, pince, ne znam kako ju zovete)! Miris pogače je miris djetinjstva. Kod mene u Dalmaciji se napravila cila nauka od pogača. To se mijesi 2 dana, pa ova aroma, ona aroma, koliko ide šećera na vrh, koja vrsta šećera, kakav je prorez na pogači, ima li 3 ili 4... U mom selu se na Uskrs uvik išlo na blagoslov jela ujutro, a nakon toga bi se okupilo 5-6 žena i išlo bi se kod jedne od njih na degustaciju. Svaka bi izrezala par komada svoje pogače i onda bi krenula rasprava. Recept za ovu pogaču je meni dala moja baba, a ja vam ga prenosim uz moje male izmjene", kaže Matea s profila Cukar i Sol.

Sastojci:
1 kg brašna za dizana tijesta (cca)

50 g svježeg kvasca
250 g šećera (stavite više ako volite slađe)
20 g soli
3 jaja
3 žumanjka
100 g maslaca
0.5 l mlijeka
korica naranče i limuna
iscijeđeni sok naranče
2 vanilin šećera
aroma vanilije, rum... (slobodno stavljajte što god volite)

Umijesite sve sastojke u glatko tijesto i ostavite da se udvostruči (oko 2 sata). Nakon toga premijesite i ostavite u posudi s poklopcem na toplom da se diže preko noći. Ja sam prvi put radila neku ubrzanu verziju i iz iskustva vam mogu reći da je ovo tijesto koje se dizalo preko noći neusporedivo bolje. Ujutro premijesite još jednom i oblikujte kugle.

Stavite ih na limove za pečenje i napravite duboke proreze škarama. Kad sve to napravite, oko svake kugle omotajte kuhinjsku krpu po cijeloj dužini, ali lagano kako tijesto ne bi otišlo u širinu, već u visinu. Nakon sat-dva dizanja ubacite u zagrijanu pećnicu na 180.

Prekrijte aluminijskom folijom kako ne bi brzo potamnilo. Nakon 15 min izvadite i premažite smjesom 1 jaja, 1 žumanjka, malo otopljenog maslaca i malo mlijeka. Pospite obilno šećerom (ili kako volite) i vratite u pećnicu (smanjite temperaturu na 160 cca). Moje su se ispekle za pola sata, tako da vam ne mogu reći točno vrijeme pečenja. Probajte čačkalicom i nikako ih nemojte prepeći.

Ostale Mateine divote iz kuhinje nađite na linku.

2. Marija Herjavić Jerkić

Pinca:

500 g glatkog brašna
paketić suhog kvasca
2 cijela jaja
2 žumanjka
140 g šećera
naribana korica pola nešpricane naranče
naribana korica nešpricanog limuna
sok pola manje naranče
sok pola manjeg limuna
50 g maslaca
1 žlica ulja
100 ml mlijeka
malo soli
grožđice po želji (namočene u limunu i vodi)
jaje za premaz
listići badema za posip

Pjenasto umutite jaja, žumanjke, šećer i naribane korice agruma. Dodajte rastopljeni (topli, ne vrući!) maslac i ulje. Promiksajte još malo. Nastavak metlica na mikseru zamijenite spiralnim nastavkom te pomalo naizmjence dodajte toplo brašno, u koje ste dodali kvasac, toplo mlijeko, sok naranče i limuna, i na kraju ocijeđene grožđice.

Posudu pokrijte i pustite da se na toplom digne. Promiješajte i pustite da je još jednom digne. Za svako dizano tijesto, pa i ovo, najbitnije je da su svi sastojci topli, da se radi u toploj prostoriji bez propuha. Da se postupak ubrza, dižite tijesto u pećnici ugrijanoj na 50 stupnjeva.

Kad se tijesto drugi put diglo, na pobrašnjenoj površini ga lagano premijesite i podijelite na 2 jednaka dijela. Oblikujte pince i stavite u protvan veličine rola, svaku u svoj kut, ostavljajući dovoljno mjesta da se digne.

Kad su se još jednom digle, tako oblikovane lagano premažite razmućenim jajetom, zarežite škarama i posipajte listićima badema. Ako želite, možete i šećernim kuglicama. Pecite na 180 stupnjeva 15 minuta pa tada prekrijte aluminijskom folijom, smanjite na 160 i pecite još 20 minuta. U slast!

Ostale Marijine divote iz kuhinje nađite na linku.

3. Ivana Bobić Čulina

"Ove godine se bome neće žutiti ovako jer nemam onih zagrebačkih jaja", napisala je Ivana ispod ove fotografije, od koje rastu zazubice.

Sastojci:

500 g glatkog brašna za dizana tijesta
4 g soli
40 g svježeg kvasca ili 20 g suhog
110 g jaja (2 jaja M veličine)
60 g žumanjka (3 kom cca)
50 g kiselog vrhnja, punomasnog
100 g mlijeka, punomasnog
80 g šećera
35 g meda
100 g mekanog maslaca (u originalnom receptu ide 70 g maslaca i 20 g svinjske masti)
15 g maslinovog ulja

Ja sam arome stavljala koje sam imala doma:
5 g ruma
2 žličice arome naranče
2 žličice arome limuna
korica 1 naranče
korica 2 limuna
10 g rozalina (grožđica)
2 žličice arome vanilije

U posudu za miksanje uspite brašno i sol, dodajte kvasac koji ste aktivirali s mlijekom i šećerom te dodajte med. Zatim dodajte jaja koja ste pomiješali s kiselim vrhnjem i to miksajte 15 minuta minimalno, bolje i dulje.

Nakon toga dodajte masnoću (maslac, mast i ulje) te nastavite miksati nekih 8 minuta. Na kraju dodajte arome i korice i miksajte još 8 minuta. Ostavite dizati 1 sat na toplom. Premijesite pa opet dižite 1 sat. Oblikujte lopte pa opet dižite pola sata. Premažite jajem i žumanjkom, posipajte šećerom i pecite na 200 stupnjeva 4 minute pa smanjite na 160 još nekih 30 minuta.

Ostale Ivanine divote iz kuhinje nađite na linku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.