Jednostavan i prefin kolač koji pamte generacije, imamo starinski recept

Foto: Shutterstock

BIJELA pita jedan je od onih nezaobilaznih kolača koji se nekako uvijek nađe na pladnju kad su u pitanju svečanosti, blagdani, ali i svakodnevica. Takvu karakteristiku najviše i volimo - svestranost i jednostavnost. 

Iako ova pita nema točno utvrđeno podrijetlo, omiljena je u našoj kuhinji, a priprema se i u susjednim zemljama. Vjeruje se kako je nastala kao domaća verzija slojevitih kolača, koji su tada bili skuplji, dok je bijela pita puno jeftinija verzija. 

Pripremala se u skromnim domovima za svečane prilike, a izgledom i okusom parirala je mnogim bogatijim kolačima. Za tijesto se koriste osnovni sastojci poput brašna, šećera, maslaca, jaja i mlijeka, dok se krema priprema od mlijeka, griza ili pudinga, šećera i maslaca. Niže pogledajte jednostavan i starinski recept prema kojemu ih uvijek radimo. 

Potrebni sastojci 

Za kore: 

  • glatko brašno
  • omekšali maslac
  • jaje
  • šećer u prahu
  • prašak za pecivo
  • kiselo vrhnje 

Za kremu: 

  • mlijeko
  • glatko brašno
  • šećer u prahu
  • vanilin šećer
  • maslac
  • rum

Kako se priprema 

Zamijesite tijesto pa ga podijelite na tri jednaka dijela. Razvaljajte ga na papiru za pečenje tako da dobijete 3 kore. Ispecite kore. Dok se kore peku, pripremite kremu. Skuhajte sve sastojke, a kad se krema ohladi, dodajte maslac. Ravnomjerno je rasporedite na dvije kore pa poklopite trećom. Pritisnite i stavite u hladnjak kako bi se krema stisnula i kolač povezao. 

Cijeli recept pronađite ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.