Ovo je jelo na žlicu simbol slovenskih skijališta i gostionica, danas ga spremamo

Foto: Shutterstock

SVI ONI koji zimi odlaze na slovenska skijališta ili, pak, uživaju u vikend-izletima u Sloveniju sigurno su se upoznali s jelom na žlicu koje "krijepi dušu" - tradicionalnim, kako ga Slovenci zovu, pohorskim loncem ili lončekom. 

Jelo seljaka i drvosječa s Pohorja

Pohorski lonac je tradicionalno jelo koje dolazi iz slovenske regije Pohorje, planinskog područja u sjeveroistočnoj Sloveniji. Kao i većina omiljenih domaćih jela, i ovo svoje korijene vuče iz jednostavne seljačke kuhinje. Pripremali su ga seljaci i drvosječe na Pohorju, šumovitom gorju koje je zimski i ljetni turizam razvilo oko skijališta i turističke destinacije Rogla. 

Seljaci su koristili dostupne, lokalne namirnice koje su obilježavale njihovu regiju, poput raznih vrsta mesa, povrća i graha. Zbog teškog fizičkog rada bilo im je potrebno zasitno jelo koje će ih okrijepiti i dugo držati sitima. 

Jelo datira iz vremena kada su se planinski radnici i seljaci oslanjali na jednostavne namirnice iz svojih vrtova i okolnih šuma, a kuhalo se dugo kako bi se svi sastojci proželi. Pripremali su ga u glinenim loncima na vatri ili u krušnim pećima, a posluživalo se kao glavno jelo za veće obitelji, posebno u zimskim mjesecima. 

Pripremalo se od više vrsta mesa i povrća, danas simbol skijališta

Izvorno je sadržavalo kombinaciju mesa - najčešće svinjetine, govedine i divljači, nekoliko vrsta gljiva, poput vrganja, lisičarki i drugih dostupnih šumskih gljiva, graha, krumpira, kiselog kupusa i raznog korjenastog povrća, uz dodatak ječmene kaše. Sve bi se kuhalo zajedno, a recept je i tada bio fleksibilan jer su se mogli kombinirati različiti sastojci koji su bili dostupni u domaćinstvu. 

Danas je pohorski lonac simbol slovenskih skijališta, posebno u regiji Pohorje, gdje se često poslužuje u planinskim kolibama i restoranima uz skijaške staze. S obzirom na svoje podrijetlo i to da je i prvotno bio namijenjen fizičkim radnicima u šumama, ovaj obrok odgovara potrebama skijaša i planinara, dajući im osjećaj topline, ugode i, naravno, energiju za daljnje provođenje vremena na hladnoći. 

Skijališta u Pohorju, poput Mariborskog Pohorja i skijališta Rogla, danas ovo jelo promoviraju kao autentični kulinarski doživljaj regije. Upravo zbog toga pohorski lonac je postao simbol ne samo zimskih sportova nego i gostoljubivosti slovenskih planinskih destinacija, gdje se posjetitelji mogu okrijepiti tradicionalnim specijalitetima. Na skijalištu Rogla 1. kolovoza čak i obilježavaju dan pohorskog lonca, kada se održava i natjecanje u kuhanju najboljeg. 

@jernejkitchen Za deveti tradicionalni recept v naši nedeljski seriji tradicionalih receptov bomo delali bogato pohorsko jed. Imenuje se Pohorski lonec in v tem loncu najdemo ogromno slastnih slovenskih sestavin. Sestavine: 2 žlici olja 2 čebuli 50g hamburške slanine 2 stroka česna 250g teletine (pleče) 250g svinjine (pleče) 250g puranjega mesa (file) 1 žlica mletih suhih gob ½ žličke timijana ½ žličke majarona ½ žličke origana 1 lovorov list 1 vejica peteršilja 300g mešanih gozdnih gob 400g kuhanega ješprenja 400g krompirja 1 žlica jabolčnega kisa ali kisa vloženih kumar Postopek: 1. V loncu premešamo sesekljano čebulo in pražimo nekaj minut. Dodamo slanino in česen in pražimo. 2. Dodamo vse tri vrste mesa in pražimo še 10 minut. 3. Začinimo z gobami v prahu in začimbami. 4. Dodamo kuhan ješprenj in 1.5 litra vode. Kuhamo 1 uro. 5. Dodamo krompir in kuhamo 30 minut. 6. Začinimo s kisom in posujemo s peteršiljem. 7. Razdelimo med krožnike in postrežemo. Cel, natančno spisan recept pa na jernejkitchen.com, recept pa je narejen v sodelovanju s slovenia.si #jernejkitchen #foryou #pohorskilonec #beef #pork #turkey #barley #onepotmeals #ifeelslovenia ♬ original sound - Jernej Kitchen

Potrebni sastojci

  • gljive - šampinjoni i vrganji 
  • ječmena kaša
  • bijelo vino
  • krumpir
  • mrkva (po želji)
  • češnjak
  • teletina, svinjetina
  • luk
  • panceta
  • ulje
  • sol, papar, mažuran, lovorov list

Kako se priprema

Skuhajte i ocijedite ječmenu kašu pa krenite pripremati ostale sastojke. Na ulju popržite pancetu, nasjeckani luk i narezane gljive. Dodajte meso narezano na kockice, posolite i sve zajedno pirjajte. Dodajte protisnuti češnjak, lovorov list, skuhani ječam pa zalijte vrućom vodom. Kad je meso skoro gotovo, dodajte na kockice izrezan krumpir i nastavite kuhati. Na kraju dodajte vino i još kratko prokuhajte te pospite mažuranom i paprom. 

Cijeli recept s točnim mjerama sastojaka pogledajte ovdje i okrijepite se ovim bogatim varivom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.