Petkom navečer jede se na zagrebačkom Dolcu, evo što i koliko košta

Foto: Index

ZAGREBAČKI DOLAC nam je jedno od najšarmantnijih mjesta u gradu. No ako ste onamo ikad kročili poslijepodne ili navečer, sigurno ste primijetili kako, kad nestane sav taj šušur, taj ogromni plato zjapi prazan. Ipak, postoji nešto što ga posljednjih tjedana u to doba vraća u život.

PLACe Market projekt je koji u kasnijim satima na tržnice dovodi raznoliku ugostiteljsku ponudu, s ciljem revitalizacije tržnice kao mjesta za okupljanje i druženje. Od farme do stola, odnosno u ovom slučaju od polja do street fooda, nit je vodilja projekta koji spada u globalnu kategoriju tzv. night marketa (eng. noćnih tržnica) koji postoje diljem svijeta.

Ovog je proljeća već održavan u Splitu, a u Zagrebu PLACe Market imate priliku posjetiti još naredna dva petka, 7. i 14. srpnja. Mi smo prošli petak obišli sve štandove i pregledali ponudu i cijene, ali i probali dva odlična jela.

Ponuda i cijene

Soi Fusion pripremao je Štruklee, mini štrukle s preljevom od čilija, a porcija je 7 eura. Zagorski štrukli i međimurska gibanica mogli su se probati kod Amelie, i to za 3 do 4 eura, dok je ResTač u ponudi imao soparnik za 2 eura po komadu, baš kao i štrudlu od jabuka, srdele na savur za 6 i kobasicu za 9 eura.

Apetit by Marin Rendić pripremao je sipu na kremastoj palenti i praline punjene bikovim repom, a Rougemarin Marina Medaka skradinski rižot za 7 eura. Cunami je zadužen za sushi ponudu na PLACe Marketu, dok pizzu mijesi Proof33.

Gastronomadi slažu panuzzo sendviče s porchettom i oradom na savur, a cijena jednog je 13 eura. Slavna zagrebačka gostionica Ficlek kuhala je punjene paprike i pohala piceka za po 7.50 eura, a od slatkog kajzeršmarn za 3.50 eura.

Vinkl je tu s tradicionalnom zagrebačkom hranom, a prošlog petka na meniju je bila purica z mlinci za 10 eura i domaći sir i vrhnje za 5 eura. Meat the King nudio je burgere za 10, hot dog za 7 i 100 grama dry aged steaka također za 7 eura.

Beg's nudi plant based jela, dakle ništa nije životinjskog porijekla, a moglo se birati između Shisha za 10 eura i Chicken Katsua za 11.50 eura. Arapera Maracay na Dolac je donijela malo Venezuele, a Poke Poke Havaje.

Al Dente je pripremao tjesteninu u kolutu sira, i to špagete sa svježim ljetnim tartufima u Grana Padanu te Cacio e Pepe tjesteninu u Pecorino Sardu. Oba jela koštaju po 10 eura. Ako vas zanima više informacija, u galeriji ispod naslovne fotografije članka su svi jelovnici.

Purica i Štruklee

Bilo je teško odabrati što ćemo jesti, pa smo dali priliku restoranu koji do sada nije medijski eksponiran, a možemo reći kako definitivno zaslužuje pažnju. Na Vinklovom štandu, a inače je riječ o restoranu u kvartu Črnomerec, pojeli smo najmekšu ikad puricu s mlincima. Porcija uključuje i ukiseljenu ciklu te gusti domaći kruh.

Štruklee, štrukle na azijski način, sprema popularni Soi Fusion (asian fusion restoran u Ilici), i moramo priznati kako nam se jako svidjelo. Ljutkasto, kremasto i totalno drukčije. Veselimo se i sutrašnjem PLACe Marketu, sigurno će biti super.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.