Petra Jelenić kreirala je tortu inspiriranu hvarskim paprenjacima, imamo recept

Foto: Slatka kuharica Instagram

U NEDJELJU se na prvom programu HTV-a emitirala nova, treća sezona kulinarske emisije Slatka kuharica. Emisija se vratila na male ekrane, a prvu epizodu nove sezone započela je naša pastry chefica Petra Jelenić, koja je ovom prilikom posjetila Hvar.

U Starom Gradu je uz pomoć Vinke Tudor pripremala tradicionalnu hvarsku slasticu - paprenjake, tradicionalnog naziva Starogrodski paprenjok. Prema priči, ove pikantne kolačiće volio je i Petar Hektorović, a baza im je aroma prošeka, meda, maslinovog ulja, klinčića, cimeta, šafrana i muškatnog oraščića, koji im daje karakterističan pikantan okus. 

Kako je tema emisije zapravo bila spajanje tradicionalnog i modernog, tako je Petra u Hvar unijela ono moderno - inspirirana paprenjacima, kreirala je svoju raskošnu tortu za koju kaže kako okusom podsjeća na pikantne hvarske kolačiće.

Petra ostaje na Hvaru i u idućoj epizodi, no taj će put biti u mjestu Pitve. 

Zapisali smo recept i za tradicionalne paprenjake i za modernu interpretaciju paprenjaka - poper tortu, a u nastavku pročitajte sve o pripremi. 

Paprenjaci 

Za paprenjake će vam biti potrebno: 

  • med
  • glatko brašno
  • maslinovo ulje
  • vanilin šećer
  • prošek
  • muškatni oraščić
  • šafran
  • cimet
  • soda bikarbona
  • šećer u prahu
  • bjelanjak
  • klinčić u prahu

Prije miješanja tijesta, pripremite sve sastojke: zakuhajte med, klinčiće stavite u prošek, pa ih prokuhajte i pustite da se ohlade. U prošek namrvite šafran i pustite ga da se namače. U med naribajte muškatni oraščić, pa dodajte cimet, sodu bikarbonu, prošek s klinčićem, prošek sa šafranom i maslinovo ulje. Počnite dodavati brašno, a kada zamijesite tijesto, pustite ga da odstoji 6 sati. 

Od kuglica oblikujte oblike po želji i stavite ih peći. Kada su pečeni, pripremite smjesu za ukrašavanje od šećera i bjelanjka, pa ih ukrasite po želji i servirajte. Cijeli recept s točnim mjerama i koracima pripreme pročitajte ovdje

Poper torta

Potrebni sastojci za biskvit:

  • med
  • maslac
  • jaja
  • pirovo brašno
  • prašak za pecivo
  • muškatni oraščić
  • cimet
  • klinčić u prahu
  • korica naranče i limuna

Sastojci za bavarsku kremu s medom i vanilijom:

  • mlijeko
  • žumanjak
  • med
  • šećer
  • šafran
  • mahuna vanilije
  • želatina u listićima
  • slatko vrhnje

Sastojci za glazuru i ukrašavanje:

  • kakao maslac
  • bijela čokolada
  • mliječna čokolada
  • maline

Od svih sastojaka pripremite smjesu za biskvit, pripremite 3 silikonska kalupa pa u njih prelijte biskvit i stavite ih peći. Zatim pripremite bavarsku kremu: skuhajte sastojke uz stalno miješanje, a kada se prohladi, dodajte šlag i dobro povežite. Kremu stavite u sva tri silikonska kalupa u kojima su se pekli biskviti, pa biskvite lagano uronite u kalupe s kremom i stavite smrznuti.

Za kraj pripremite glazuru od kakao maslaca i čokolade otopljene na pari, pa glazirajte smrznute tortice. Kao dekoraciju, možete ih iscrtati bijelom čokoladom i dodati maline za ukras. 

Cijeli recept pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.