Počeo je Pizza Festival u Zagrebu, pogledajte što se sve nudi i koliko košta

Foto: Hana Kajari/Index

KRENUO je treći po redu Pizza Festival u Zagrebu, koji se i ove godine održava na Strossmayerovom trgu. Ovogodišnje izdanje traje od danas, 27. svibnja, pa sve do nedjelje, 2. lipnja, a za dašak Italije u centru Zagreba zaduženo je 11 kućica, od kojih će devet predstaviti najbolje od svojih gastrokreacija, a dvije su zadužene za tekuća pitanja.

Na Festivalu sudjeluju već dobro poznati Al Dente, RougeMarin, Pizza Fritta, Pizza Social Club i Picnic & Poma Food Boutique, a od ove godine po prvi puta sudjeluju i Pizza Re, Zagyland i Tutto Passa sa svojim pizzama te Oui Chef on Wheels s ponudom tjestenina. Sve smo probali i donosimo detaljan izvještaj s cijenama.

Al Dente

Nakon što su na prošlogodišnjem Pizza Festivalu Zagreb oduševili publiku, ekipa iz zagrebačkog Al Dentea i ove se godine vraća, i to s četiri pizze. U ponudi imaju pizze Buffalo Margherita za 13 eura, Mortadela & Stracciatella za 17 eura, Piccante za 15 eura te Prosciutto & Stracciatella za 17 eura. 

Mi smo probali dvije - Prosciutto & Stracciatella i Mortadela & Stracciatella i ne možemo se odlučiti koja nam je bolja. Prva predstavlja savršen spoj talijanskog pršuta sa stracciatellom i bosiljkom, a druga je sočna kombinacija mortadele i pistacija, s dodatkom stracciatelle i sjeckanih pistacija.

RougeMarin

Zagrebački RougeMarin chefa Marina Medaka i ove godine sudjeluje na Pizza Festivalu s čak pet pizza, od kojih svaka predstavlja jedan grad Sicilije. U ponudi su vegetarijanska Palermo pizza po cijeni od 11.20 eura (velika) i 6 eura (mala), pizza Messina po cijeni od 11.50 eura (velika) i 6.20 eura (mala), Siracusa po cijeni od 11 eura (velika) i 6.20 eura (mala), Trapani po cijeni od 9.80 eura (velika) i 5.50 eura (mala) te Catania po cijeni od 12.50 eura (velika) i 6.80 (mala).

Pizza Palermo na sebi ima artičoke, sušene rajčice, bosiljak i ricottu, Messina ima pancetu, rikulu, cherry rajčice i crne masline, dok je pizza Trapani obogaćena inćunima, kaparima, lukom i matovilcem, a Catania na sebi ima mortadelu, crne masline, cherry rajčicu, pesto od pistacija i creme fraiche.

Mi smo probali sve, a favorit nam je pizza Siracusa obogaćena pikantnom salamom i medom s chilli papričicama, koja je savršena kombinacija lagano ljutkastog i slatkog okusa (a postoji i Siracusa Bambini za djecu koja nije toliko ljuta, a košta 10.20, odnosno 5.80 eura). 

Pizza Fritta

Na zagrebački Pizza Festival se i ove godine vratila Pizza Fritta - to je u osnovi tijesto za pizzu koje se puni raznim sastojcima, presavine se, a zatim se prži u dubokom ulju dok ne postane hrskava i zlatna. Ove je godine u ponudi jedna pizza fritta punjena šunkom, sirom i umakom od rajčice, a košta 9 eura. U ponudi imaju i slatki Nutella brioche sa sladoledom za 5 eura.

Mi smo probali pizzu frittu koja nam je stigla još vruća, svježa iz friteze, a dok je izvana bila hrskava, iznutra je bila sočna, topla i mekana, a punjenje se topilo u ustima. Ovo je idealno festivalsko jelo jer se bez problema može jesti u hodu, bez tanjura, noža i vilice, ništa se ne mrvi niti ispada iz tijesta i zato nam se posebno svidjelo. 

Pizza Social Club

Pizza Social Club veteran je Pizza Festivala, a poznati su po svojim pizzama koje peku u originalnoj napuljskoj peći za pizzu. I ove su se godine vratili s hitovima kao što su pizza Ma'Margharita za 8 eura te pizze Pizzaioli i Pepperoni za 9 eura. Ma'Margharita je klasična ukusna Margarita, idealna za sve koji ne vole previše eksperimentirati, a svidjela nam se i osvježavajuća Pizzaioli pizza s karameliziranim cherry rajčicama i dimljenom šunkom.

Ove su godine predstavili i dvije nove pizze - Parmigianu s fior di latte mozzarellom, parmigiano reggianom, patliđanom i sušenim rajčicama te Biancu koja će oduševiti ljubitelje kreativnih kombinacija jer sadrži truffle riccotu, fior di latte mozzarellu, buđolu, poriluk i tostirane orahe koji se zajedno savršeno stapaju i pizzi daju pomalo neobičan, ali odličan okus. Parmigiana košta 8.50 eura, a Bianca 9 eura.

Picnic & Poma Food Boutique

Picnic i Poma udružili su snage s foccacia sendvičima i koktelima, a u ponudi imaju četiri sendviča sa sourdough focacciama - Pistachio za 9.50 eura, Roastbeef za 9.50 eura, Truffle za 9.50 eura i Caprese za 9 eura. Nude i Truffle Padano batat krumpiriće za 5 eura, krumpiriće s bosiljkom za 5 eura te klasične krumpiriće za 4 eura.

Pistachio sendvič napravljen je sa stracciatelom, pestom od pistacija, mortadelom, rukolom i grana padanom, Roastbeef sendvič ima pečene marinirane tikvice, roastbeef, mozzarellu, bosiljak, pome i aceto od smokve, Truffle u sebi ima kremu od tartufa, mozzarellu, mortadelu i krušku, a caprese mozzarellu, pesto od bosiljka, pome, mišancu i grana padano.

Od koktela, u ponudi imaju Basil Mojito i Roza za 7 eura te Šašava Mare za 8 eura. Mi smo probali Basil Mojito i Roza koji se super slažu uz njihove sendviče i savršeno su osvježavajući. Od sendviča smo probali pistachio, a svatko tko voli okus pistacija s njim ne može pogriješiti. Zanimljiva nam je i kombinacija kruške, mortadele i kreme od tartufa u Truffle sendviču.

Pizza Re

Na ovogodišnjem Pizza Festivalu po prvi puta sudjeluje i pizzerija Pizza Re, u kojoj posebnu pažnju posvećuju izradi tijesta, a u ponudi imaju klasične Margheritu za 10.50 eura i Capricciosu za 11.50 eura, Picante za 11.50 eura, Mortadelu za 14.50 eura i Pizzu Re za 14.50.

Od svih, najzanimljiviji okus ima pizza kuće, Pizza Re, koja na sebi ima San Marzano rajčicu, mozzarellu fior di late, pršut, cherry rajčice, rikolu, grana padano, bosiljak, masline, maslinovo ulje i aceto kremu. Ukusna je bila i pizza Mortadela, s pestom genovese, mozzarellom fior di latte, mortadelom, mljevenim pistacijama, bosiljkom, maslinama i aceto kremom.

Zagyland

I Zagyland iz Konjščine ove se godine također premijerno predstavlja na Pizza Festivalu, i to sa svojim vrhunskim napoletana pizzama. U ponudi imaju četiri pizze, od kojih su dvije one klasične - Margherita za 12 eura i Tuna za 14 eura, a nama su najzanimljivije bile dvije pizze s njihovim potpisom, koje su nam simpatični chefovi i predstavili. To su Horse City pizza za 14 eura i Zagyland pizza za 14 eura. A ako ne možete pojesti cijelu, možete naručiti i pola pizze u pola cijene.

Horse City na sebi ima San Marzano rajčice, mozzarellu fior di latte, salamu od mesa kopitara, ždrebeći pršut mariniran u pistacijama i kaparima, jalapeno papričice, origano, bosiljak, pepperdrops papričice u octu i kalamata masline, a Zagyland pizza napravljena je sa San Marzano rajčicama, mozzarellom, šunkom, šampinjonima, ljubičastim lukom, čipsom od pancete, sweet chilli umakom, origanom, bosiljkom, pepperdrops papričicama u octu i kalamata maslinama.

Tutto Passa

Ove se godine na Pizza Festivalu predstavlja i Tutto Passa, najnoviji street food koncept poznatog gastro inovatora Eduarda Bega koji nas je na prva dva Pizza festivala u Zagrebu oborio s nogu svojim plant based pizzama. Predstavljaju se s pizzama romana stila za koje sourdough tijesto pravi Bread Club, a u ponudi imaju četiri pizze - Di Mamma za 10 eura, La Primaverile za 9 eura te Melon i Speciale za 11 eura.

Di Mamma je klasična pizza sa salsom, mozzarellom, šampinjonima, a poseban joj okus daje Prosciutto Cotto. Probali smo i La Primaverile koja je prava ljetna pizza sa sušenim rajčicama, ricottom, rikvicama i crnim maslinama, a svidjela nam se i Speciale, koja na sebi ima Guanciale, pecorino kozji sir i kremu od bundeve. Tu je i Melon, koja uz mozzarellu i Prosciutto di Parma na sebi ima i listove dinje pa je osvježavajuća i lagano slatkasta.

Oui Chef on Wheels

Za one kojima se baš i ne jede pizza pobrinut će se Oui Chef on Wheels sa svojim odličnim tjesteninama, sve jednom boljom od druge. U ponudi imaju cacio e pepe za 9.80 eura, na pome da bome za 8 eura, baby lazanje za 9 eura, a od slatkoga tu su i cannoli s paškom skutom, ušećerenim koricama agruma i pistacijom za 6 eura te rum baba (slatko dizano tijesto sa sirupom od ruma i kremom od vanilije i kompotom od jagoda) za 5.60 eura.

Cacio e pepe tjestenina napravljena je u grana padano kolutu pa je cijeli proces vrlo zanimljiv za vidjeti, a kao dodatak možete tražiti i ribani crni tartuf za 2.20 eura koji se okusom savršeno slaže sa špagetima u umaku od pecorino sira, papra i grana padana. Odlična je i tjestenina na pome da bome, kuhana al dente, s ukusnom šalšom od rajčice, bosiljkom i parmigiano reggianom.

Mjesto: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb
Trajanje: 27. svibnja. - 2. lipnja 2024. 
Radno vrijeme : pon - pet 12:00 - 24:00 / sub - ned 11:00 - 24:00 
Ulaz: besplatan

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.